Puls 14.03.02


( )


Urban Connection
French Only
Bergland
Distr.: Musikkoperatørene/Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Urban Connection - French Only (Kelkoo)

Søk etter Urban Connection: French Only på Amazon.com


Les også

- Heilt rått! (14.10.01)

Urban Connection: Urban Connection (24.04.01)

Jazzintro 2000 (16.07.99)KalenderUrban Connection: French Only

Så er endelig ventetida over. Norges, og med det ett av Europas, kanskje hippeste jazzorkester er endelig CD-aktuelle igjen. La meg si det slik: Forventningene etter CD-debuten i fjor og en brak-konsert på fjorårets Dølajazz var ikke akkurat små. Herved kan det slås fast at de er innfridd og vel så det: Urban Connection er et så heftig combo med så heftige saker på lager at det omtrent tar fyr underveis!

I 1999 vant Urban Connection konkurransen om å bli Årets Jazzmusiker i kongeriket. Året etter benytta de til å spille Europa rundt og skaffe seg mye erfaring og mange godord, samt å vinne den ettertrakta Avignon International Jazzcontest i Frankrike - og som en del av premien fikk de spille inn en CD i Studio La Buissonne i konkurransebyen.

Så langt i år har Urban Connection fått med seg Spellemannsprisen for sin forrige utgivelse. Det betyr at trioen bestående av Håkon Mjåset Johansen på trommer, Frode Nymo på altsaksofon og Steinar Raknes på bass har oppnådd veldig mye på kort tid, og i mine ører er alt meget fortjent. Vi snakker nemlig om et band i verdensklasse - intet mindre!

Det var ikke til å forundre seg over at ikonet Chick Corea ga seg ende over etter å ha spilt sammen med de tre i Molde for et par år siden, likeledes under en lengre turné i fjor vinter i forlengelsen av Erlend Skomsvolls arrangement av Coreas musikk. Spesielt Mjåset Johansen og Raknes ga Corea mer enn nok å gripe fatt i, og der ligger nok også en viktig del av årsaken til suksessen for Urban Connection:

Vi har med tre usedvanlig dyktige og særdeles allsidige musikanter å gjøre som vet å bringe sin høyst personlige stemme til hvilken som helst musikalsk setting de enn måtte komme borti.

Urban Connection har også blitt en slik stemme, men i tillegg til de tres personlige røster er det i minst like stor grad det kollektive uttrykket og trøkket som gir bandet sitt umiskjennelige særpreg. Det syder og koker noe så vederstyggelig underveis her at jeg faktisk er i tvil om jeg har hørt musikk fra steinrøysa tidligere som har oppnådd liknende temperatur. Sjøl om dette er akustisk jazzmusikk, så oppleves musikken med et trøkk og en intensitet som minner mer om rock på sitt beste. Et åpenbart eksempel på det er en av de to låtene som Steinar Raknes ikke har skrevet, nemlig Jimi Hendrix' "Manic Depression" - hu, hei hvor det går!!!!

Musikken er både heit og swingende - den er åpen og fri, den er melodisk og lyrisk; den har faktisk så mange fasetter ved seg som vel tenkelig for ei slik besetning, og mange tenkte blomster går til Steinar Raknes som nok en gang har skrevet nesten all musikken og som dermed har skapt et utgangspunkt breddfullt av utfordringer både for seg sjøl og kameratene sine.

Urban Connection består av tre unge, virtuose individualister. De får alle rom og plass, og benytter det slik virtuoser skal og bør. Det aller viktigste er likevel kollektivet, og som band har ikke Urban Connection sin make noe sted på kloden. Beintøft og strålende!


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.