Puls 24.04.01


( )


Urban Connection
Urban Connection
Bergland Productions
Distr.:Bare Bra Musikk

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Urban Connection - Urban Connection (Kelkoo)

Søk etter Urban Connection: Urban Connection på Amazon.com


Les også

Urban Connection: French Only (14.03.02)

- Heilt rått! (14.10.01)

Jazzintro 2000 (16.07.99)KalenderUrban Connection: Urban Connection

Dette er intet mindre enn sensasjonelt bra, og de som mener at de 34 minuttene og 52 sekundene som blei spilt inn på en dag for bare vel en måned siden er i korteste laget for en CD, kan bare trøste seg med at da kan de bare spille denne CD-en desto flere ganger - den tåler nemlig et ukjent antall avspillinger.

De siste dagene og i dagene som kommer kan vi presentere mye av bredden og allsidigheten i norsk jazz anno 2001. The 00 Quartet, Bol og Helge Lien Trio er allerede omtalt og i løpet av de neste dagene kommer vi til å omtale Bugge Wesseltoft og Dadafons nye CD-er. Dagens højdare er det trioen Urban Connection som står for. Her kommer det håndfaste beviset på at UC er et band i internasjonal toppklasse.

Av en eller annen merksnodig årsak har Urban Connection gjort det motsatte av de fleste artister: De har venta både lenge og vel før de lanserte sin første CD - de har spilt sammen lenge og mye, de har etablert seg som det ypperste av det ypperste innen ung, norsk jazz både på hjemmebane og internasjonalt. Det gjør sjølsagt ingen verdens ting at de har venta helt til nå med CD-debuten heller: Urban Connection låter om mulig enda bedre enn noen gang.

Trommeslager Håkon Mjåset Johansen, altsaxofonist Frode Nymo og bassist Steinar Raknes - både hver for seg og sammen virtuoser med mye empati innabords - starta samarbeidet i 1996 i forbindelse med en eksamenskonsert ved jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim. Sjelden har vel en eksamen ført så mye godt med seg. To år seinere blei, som de aller første i ei forhåpentligvis lang rekke, Urban Connection kåra til årets unge jazzmusikere. I tillegg til mye heder og ære førte det til utstrakt turnering til en rekke av de store festivalene i Europa, og trioen har også vunnet en stor europeisk konkurranse i Frankrike.

Det vil være årets underdrivelse å påstå at vi har med et sampsilt band å gjøre. Svært sjelden har undertegnede opplevd et band som til de grader framstår som en enhet, som veit hvilken retning de vil gå, og som går dit ved hjelp av hverandres retningssans og kompass.

Bortsett fra McCoy Tyners "Passion Dance", ei låt som har fulgt bandet fra starten, står de sjøl for all musikken med Steinar Raknes som den viktigste bidragsyteren. Mye av den musikalske idéen bak det Urban Connection bedriver ligger i etterslepet av det bebop-musikken grunnla; det kompliserte, men samtidig uhyre hardtswingende akustiske uttrykket genier som Charlie Parker og Thelonious Monk var fødselshjelpere for. Urban Connection har, kanskje i respekt for hva de nevnte og andre skapte, likevel tatt uttrykket videre og gitt den sitt eget bumerke. Dette merkes aller best i "Blue Span", ei låt inspirert av Nymos for anledninga helt spesielle sound. Resultatet blir en slags funky blues-reise der rockens uttrykk og energi også virker som en viktig bidragsyter - her snakker vi virkelig om å åpne nye dører.

Samtidig som disse tre særdeles virtuose herrene - det er ikke overraskende at Chick Corea fikk mer eller mindre hakeslepp av det de foretok seg da de spilte sammen med Trondheim Jazzorkester - har et nært og varmt forhold til jazztradisjonen, tilfører de musikken en vitalitet og et trøkk som snakker også til stadig nye publikummere.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.