Puls 14.10.01


URBAN CONNECTION: Det soleklare høydepunktet på Dølajazz. ( )


Urban Connection

Tips noen om denne saken


Les også

Urban Connection: French Only (14.03.02)

Urban Connection: Urban Connection (24.04.01)

Jazzintro 2000 (16.07.99)Kalender- Heilt rått!

(Lillehammer/PULS): Overskrifta er tatt fra vår sidemann, Vossajazz-sjef Lars Mossefinn, som spontant mente at klubbjobben til Urban Connection var festivalens høydepunkt. Vi har ingen, absolutt ingen, problemer med å slutte oss til den kloke vossingen.

Urban Connection har ikke bare lagt kongeriket for sine føtter, de har også turnert Europa rundt med dundrende suksess og vunnet priser mer eller mindre overalt. Det er ikke til å undres over: Vi har med tre individuelt særdeles skikkelige musikanter å gjøre, men først og fremst har vi med et band med stor B, stor A, stor N og stor D å gjøre som nesten savner sidestykke i norsk jazzhistorie. Store ord, javel, men jeg står for dem.

Håkon Mjåset Johansen på trommer, Frode Nymo på altsaksofon og Steinar Raknes på bass fant hverandre på jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Egentlig tror jeg det var skjebnebestemt at de tre skulle møtes, for mer ekte musikalsk empati er ikke mulig å opprdrive, tror jeg. Her snakker vi om en musikalsk virilitet, friskhet og åpenhet som er svært sjelden vare. Herrene presenterer et brygg anno 2001 bygd på solid kunnskap om jazztradisjonen tilbake til 50- og 60-tallet, og de gjør det med en livsbejaenhet som smitter over på oss som får gleden av å oppleve dem.

I løpet av det siste året har ingen ringere enn Chick Corea hatt gleden av å jobbe mye sammen med Mjåset Johansen og Raknes, og at den feterte verdensstjerna virkelig fikk kjørt seg, er ikke overraskende. Det er nemlig et trøkk og et overskudd i det de leverer som er direkte sjeldent. De er i besittelse av en teknikk og en humankapital, som Nils Arne Eggen ville sagt, som musikanter over hele verden har mye å lære av.

Musikken er både løs, heftig, funky, groovy og tight på samme tid, og har en iboende kraft i seg som virkelig varmer. Repertoaret står de for sjøl, og det har en dynamisk spennvidde som er total. Med ballasten Urban Connection ga det overbegeistra publikummet på Kulturhuset Banken kan høsten bare komme for alvor - den blir mye lettere og lysere etter denne vitamininnsprøytinga.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.