Puls 16.01.01


FESTIVAL: Tromsø-festivalen er i gang, og PULS er først i løypa... ( )Tito's ånd

Tips noen om denne saken


Les også

Heftig og begeistret! (19.01.01)

Iran i våre hjerter (18.01.01)

Tromsø Internasjonale Filmfestival kommer for å ta deg! (08.01.01)KalenderMarx, Engels, Lenin, Tito, Emerson, Lake and Palmer!

(Tromsø/PULS): Så er den endelig i gang. Nesten i hvertfall. PULS' utsendte og utskremte medarbeider har nemlig vært på visning av filmen "Tito's Ånd", dagen før filmfestivalen offisielt er i gang. M.a.o: Denne anmeldelsen leser du kun på PULS.no, og hvis ikke det er tøft så vet ikke jeg.

Filmen er en passelig sprø, litt underfundig komedie som finner sted på en liten øy i Adriaterhavet. Ryktene sier at Tito (kommunistgeneralen) hjemsøker øya og Stipan, en av de lokale guttene som er blitt politimann på fastlandet, kommer tilbake til sin kjære øy for å etterforske dette.

Det mest interessante i denne filmer er egentlig ikke selve historien, men heller persongalleriet, som kretser rundt flere, viktige personer.

Lukas er byens borgermester, og er en troende kapitalist. Han har kjøpt opp det lokale hotellet (som har vært stengt i 5 år) og det lokale museet (som har vært stengt minst like lenge etter støvet å dømme). Han er også en meget tilpasningsdyktig herremann, noe man oppdager etterhvert.

Hans strake motsetning er Marenko. En kommunist av den gamle skolen, som ikke tror noe særlig på at det er et gjenferd av Tito som er kommet tilbake, men at det faktisk er Tito, som logisk nok ikke kan være død i så tilfelle.

Andre, spennende karakterer er den lokale, kvinnelige skolelæreren, Stipan's to håpløse hjelpere og ikke minst Tito selv. I tillegg får vi en liten opptreden av Kroatias svar på Mulder og Scully.

Den lille øya skremmer også liv i det lokale bandet, ledet av en marihuana-røykende, gitarspillende helt (som også er en av Stipans håpløse hjelpere) som bl.a. klarer å lire av seg følgende udødelige linje:

- Marx, Engels, Lenin, Tito, Emerson, Lake and Palmer...

...i en sang som ellers hyller kommunismen og alt dets vesen. Er det fremdeles noen som vil påsta at progrocken var et uskyldig barn av 70-tallet?

En flott, morsom film fra et land (Kroatia hvis du enda ikke har fått det med deg) som det sikkert er lenge siden du har sett en film i fra, og sikkert enda lengre siden sist du så en morsom film i fra.


Mats Larsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.