Puls 18.01.01


( )
Tips noen om denne saken


Les også

Heftig og begeistret! (19.01.01)

Marx, Engels, Lenin, Tito, Emerson, Lake and Palmer! (16.01.01)

Tromsø Internasjonale Filmfestival kommer for å ta deg! (08.01.01)KalenderIran i våre hjerter

(Tromsø/PULS): Så var filmfestivalen i gang på ordentlig. Foran oss ser vi lange dager med masse, masse god, spennende, utfordrende, underlig, livsbejaende og vakker film. Jeg begynte festivalen med 4 filmer; 2 iranske, en engelsk og en japansk.

SIRKELEN

...var første film ut i år. Det er en iransk film, et land jeg har sett lite film fra før, men som er kommet sterkt på det internasjonale markedet i det siste.

Filmen handler om 4 kvinner og deres skjebner i et, for kvinner som er alene, lukket Iran. 3 av dem har nylig rømt fra et fengsel, og de prøver å finne seg et liv og komme seg til rette i et samfunn hvor de ikke passer inn.

Filmen er som en stafett, hvor du skifter fra en historie til en annen. Det er veldig tydelig at det er kvinnene som er i fokus i denne filmen, noe som understrekes i selve måten man har filmet på. Ofte er det bare kvinnen(e) som er i fokus, mens det rundt dem er litt ufokusert og utydelig.

Dette er en veldig god film, som ikke søker å gjøre noe annet enn å fortelle en god historie. Den er også en historie om en, for meg, fremmed kultur og dette bidrar til å gjøre den enda bedre og mer interessant. Absolutt severdig film.

DJOMEH

Dette er en enda en iransk, litt trist kjærlighetsfilm. I filmen møtes 3 forskjellig, men likevel like ensomme, mennesker som hver på sitt vis er på jakt etter et lykkelig liv.

Det er blitt en rørende, vakker film om den evige, menneskelige søken etter kjærlighet. Den viser et samfunn som kanskje i form og industri er veldig forskjellig fra det norske, men samtidig peker på at mange problemer går igjen. Vi er jo alle "bare" mennesker.

Enda en svært god iransk film, og den anbefales betingelsesløst.

HOUSE!

Karismabomben Kelly Macdonald fra "Trainspotting" spiller en av hovedrollene i denne filmen, og hun er også den personen som bidrar mest til å gjøre dette til en severdig forestilling.

Filmen handler i all enkelhet om bingolokalet La Scala, som har vært i hennes slekt i mange år, og som nå er truet av nedleggelse. Rundt denne kjernen veves det så en enkel, søt historie om deres kamp for å berge La Scala.

Filmen har absolutt sine øyeblikk, men den store magien uteblir. Den kan likevel anbefales hvis du vil ha en lett, morsom og ufarlig film.

MONDAY

En mann våkner opp på et hotellrom. Han husker i førstningen ingen ting av hva han gjør der og hvert fall ikke hvordan han kom dit. Dagen er mandag (derav tittelen), og for en mandag det kommer til å bli.

Dette er en vanvittig stilsikker, og ikke så rent lite surrealistisk, film. Den er glimrende laget, og historien er, om enn ikke plausibel, så i hvert fall smart uttenkt. Beste sitat i denne filmen:

-Det er hardt å være stor gangster. Du må gå rundt å skule hele tiden og se skummel ut.

Filmen har til og med tilløp til moral uten at dette blir plagsomt, og slutten er selvfølgelig underlig. Anbefales på det hjerteligste, dette er sannsynligvis en av de beste filmene jeg har sett så langt.


Mats Larsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.