Puls 02.12.07


The Source: of Christmas
Live
GRAPPA Musikkforlag

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på The Source: of Christmas - Live (Kelkoo)

Søk etter The Source: of Christmas: Live på Amazon.com


Les også

... og By:Larm-vinneren er... Jarle Bernhoft! (27.02.13)

Bernhoft leverer varene... Igjen! (26.02.11)

Bernhoft: Solidarity Breaks (31.01.11)

NAME - Weird is the new cool (09.01.09)

Jarle Bernhoft - Got Soul? (14.10.08)

Jarle Bernhoft - Hyller Oslo, i Sandvika! (04.09.08)

Gull, røkelse og myrra: Julen er levert! (09.12.07)

Glory, Glory, Hallelujah! (01.03.07)

Span sliter (24.04.05)

Baderock: Europe på comeback-karusellen (01.08.04)

Trygve Seim/Øyvind Brække/Per Oddvar Johansen: The Source And Different Cikadas (23.05.02)

Spre budskapet: Span! (05.09.00)KalenderThe Source: of Christmas: Live

Du har gjerne hørt at noe kan komme «som julekvelden på kjerringa»? For de som ikke kjenner til de bejublede julekonsertene til jazzkvartetten The Source, vil denne platen i sannhet komme nettopp som julekvelden på kjerringa. For sammenlignet med de årlige, kjendisfrontede julegjespene, skinner liveplaten til The Source: of Christmas som den sterkeste julestjerne på denne siden av Jesusbarnet.

Bak The Source finner vi Trygve Seim (saksofon), Øyvind Brække (trombone), Mats Eilertsen (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer). De siste ti-tolv årene har blant annet Oslo og Trondheim blitt velsignet med førjulsbesøk og julekonserter i regi av den allsidige jazzkvartetten. Det er mer enn bare fremragende musikalske ferdigheter som skiller The Source fra resten av røkla: Bytt ut ordinære standardjazztolkninger av kjente julesanger med fargerike frijazzimprovisasjoner, en slede full av arabiske musikere og glamorøst Broadway-møter-Disney glitter, og du har en indikasjon på hvor dette bærer hen. The Source, behørig hjulpet også av Marinens Musikkorps, stjeler fra gamle og nye kilder, kombinerer det med litt eget, og skaper en eklektisk, humørfylt julehøytid som ikke tar seg selv altfor høytidelig.

Årets plate består av klare, flotte opptak av de nær to-og-en-halv time lange julekonsertene på Cosmopolite i Oslo og på Bakkenteigen i Horten, desember 2005. Drøye 150 minutter med julesvisker kan i utgangspunktet fortone seg som en langtrukken affære. Basert på tidligere konsertomtaler, samt denne utgivelsen, er ikke dette tilfellet dersom du har The Source med gjester bak kontrollspakene. Her går man lekende lett fra en stille, verdig og tromboneladet versjon av «O Helga Natt», fremført med bravur av Øyvind Brække, til inderlig, bayersk galskap i «Der Weihnachtsmann kommt zu Stadt», hvor for øvrig Tora Augestad leverer herlig, oppstemt vokal. Flere genistreker regissert jazzkvartetten fremvises på platens førstespor; «Overture – The Source: of Christmas», et fengslende sammensurium kokt opp av blant annet biter fra «Joy To The World», «Winter Wonderland», Gershwins «Summertime», «From All Of Us To All Of You» og The Sources egne «Le Sacre de Noël» og «Weihnachtsmarsch». Orkesterets evne til å smidig bykse mellom jazzkvartettnummer til fullskala blåsetriumfer, kyndig støttet av Marinens Musikkorps, gjør konsertene spennende og varierte.

Alt dette hadde ikke vært en stormende suksess hadde det ikke vært for de dyktige musikerne The Source har med seg. Hør bare på Jarle Bernhoft, Anne-Lise Berntsen og Lars Klevstrand på åpningssporet, eller nevnte Tora Augestad på stemningsfulle «Glade JuleMmball» og den frijazzede nytolkningen av Prøysens «Musevisa». Og da har vi enda ikke kommet til de utrolige dervisjene som ligger tykt over den andre platen: La deg fascinere av «Jeg Gikk Meg Over Sjø Og Land» og «På Låven Sitter Nissen», som Fathy Salamas egyptiske orkester, samt uimiterbare Cheb Hocine Derras og Alfred Gamil, fyller med gull, røkelse og myrra. Jeg har i hvertfall aldri hørt makan.

Det kan være vanskelig å danne seg et bilde av hvordan julekonsertene med The Source arter seg med bakgrunn i denne utgivelsen alene. Fra publikumsreaksjonene å dømme, sitter smilene og latteren løst, men det er ikke alltid dette gjenspeiles like tydelig på platen. Til tross for at det låter som en løssluppet fest med mye moro, er det også fordømt godt håndverk gjennom hele utgivelsen. Morsomme, uhøytidelige partier glir over i inderlige, høystemte og varme juletoner. Den flytende, eklektiske fremførelsen av «Jeg Gikk Meg Over Sjø Og Land» for eksempel, er sjarmerende morsom samtidig som den er rørende musikalsk og høytidsladet. Denne balansegangen blir perfeksjonert på liveplaten.

Så hvorfor ikke feire jul med et kreativt, utemmet arabisk tilsnitt dette året? Sett på den orientalske overturen som innleder disk nummer to, idet du rundhåndet skjenker dine gjester årets juleakevitt! Og før jeg glemmer det: God jul!

The Source besøker både Horten, Bergen, Trondheim og Oslo denne julen. Er du nysgjerrig på hvordan dette spetakkelet utarter seg på scenen, eller generelt sett bare tørst etter norsk jul i Mekka, er det enda muligheter. Heng deg på!


Hans Joakim Skadsem

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind