Puls 01.06.05


( )


Carl Petter Opsahl
Improvisions
Park Grammofon
Distr.:Musikkoperatørene/ Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Carl Petter Opsahl - Improvisions (Kelkoo)

Søk etter Carl Petter Opsahl: Improvisions på Amazon.com


Les også

KalenderCarl Petter Opsahl: Improvisions

De som har hørt, lest eller snakka med Carl Petter Opsahl, veit at det ikke er noen A4-musikant eller personlighet vi har med å gjøre. Musikanten, skribenten, pedagogen og presten Opsahl har på alle slags vis noe eget å fare med og med solo-debuten "Improvisions" plasserer han seg sjøl og musikken sin på et sted der ingen andre har vært før.

"En side for jazz, rock, hiphop, folkemusikk og Gud" står det på forsida av hjemmesida til Carl Petter Opsahl. Det sier ganske så mye om bredden i dette spesielle mennesket. Siden det bare er ord så sier det kanskje ikke så mye om dybden, men de som har hørt Opsahl enten på skive eller i levende live vet at vi snakker om 70.000 favner eller deromkring.

For fire år siden kom han med sin debut under eget navn - "Indigodalen". Opsahls dragning mot både jazz og folkemusikk var viktige fundament den gangen. Nå har han tatt nok et voldsomt steg i retning seg sjøl og uten sikkerhetsnett av noe som helst slag står han fram i all sin nakenhet med sin klarinett og sin totalt improviserte musikk.

De som tror at Carl Petter Opsahl kun er en tradjazzmusikant med base i Caledonia Jazzband, må snarest tro om igjen. Jovisst har han med seg masse ballast også fra den tradisjonen, men musikken som befinner seg innenfor disse 14 improvisasjonene og en remix er en blanding av det meste som befinner seg inne i Carl Petter Opsahl og det er altså ikke så reint lite.

Han får den "utskjelte" klarinetten til å låte som flere titalls forskjellige instrumenter, avhengig av hva slags stemninger han ønsker å formidle. Han kan dette hornet ut og inn og vet å benytte seg av det. Samtidig er han også med på å sette klarinetten inn i modernistisk ramme - lakrisstanga har så avgjort noe der å gjøre når det blir traktert slik som her.

Innspillinga er gjort i Søsterkirkene i GranavollenHadeland og at det må være et rom som både egner seg og som inspirerer må være hevet over enhver tvil. Opsahl sier sjøl at musikken er meditasjoner rundt skapelse, fødsel og tilblivelse. Gjerne det, men for oss som lytter kan vi legge hva som helst i den og finne hva som helst.

Carl Petter Opsahl sier også at noen av melodiene her - dette er nemlig i all hovedsak noe så uvanlig som melodisk frijazz - har kommet til han som gaver. Vi kan bare være takknemlige for at han vil dele denne flotte gaven med oss.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.