Puls 29.06.06


GUNS 'N ROSES: Gnistret til tider.


Guns n' Roses
Oslo Spektrum
28. juni 2006

Tips noen om denne saken


Les også

STEVEN ADLER - MY APPETITE FOR DESTRUCTION (11.01.12)

Guns N' Roses: Axl Rose med band (03.06.10)

Guns n' Roses: Chinese Democracy (28.12.08)

Guns N`Roses sparker oppvarmingsbandet sitt etter èn konsert (28.11.06)

Guns N`Roses-utgivelser på vei (17.10.03)

Guns N`Roses avlyser resten av USA-turnèen (10.12.02)

Guns til Spektrum i desember (29.05.01)

Guns N'Roses avlyser Europa (10.05.01)

Axl Rose har hårproblemer (10.05.01)

Guns N'Roses til Spektrum 26. juni (03.03.01)

Guns 'N Roses (helt sant!) (02.01.01)

Nytt Guns N' Roses-album i juni (12.12.00)

Slash's Snakepit: Ain't Life Grand (16.11.00)

Slash-album i september (27.07.00)

Guns N' Roses-trommis slutter (15.03.00)KalenderFremdeles krutt i Guns n' Roses

(Oslo/PULS): Axl Rose bet bra fra seg i Sverige tidligere i uken, og onsdag var sirkuset kommet til Oslo Spektrum, 15 år etter han avlyste der sist, og 13 år etter at de fylte Valle Hovin. Selv om vi ventet i to timer på mannen, kvitterte han med en helaften fyllt med nostalgisk krutt.

Chinese Democracy er kanskje en av de mest omtalte platene siden milleniumsskiftet, og som kjent har den pr. dags dato ikke fått sitt slipp. Helt siden Axl kom på scenen igjen tidlig i 2001 har folk ventet, men det er uansett gamle låter og gammel storhet som gjør at over 15.000 nordmenn har skaffet seg billett til to konserter med Axl Rose og hans ellers ukjente mannskap i Oslo i sommer.

Disse drøyt 15.000 er nok ikke skuffet etter at Axl har forlatt Norge for andre gang etter 8. juli, for 40-åringen byr på mye konfekt når 7-manns sterke Guns n' Roses står på scenen.

Klokken 22.25 ble det mørkt i Oslo Spektrum, forøvrig hårfint i tide før et samlet pipekor tok overhånd i Tigerstadens storstue. Da hadde vi nemlig sittet der siden 20.30, som var informasjonen gitt på Spektrums hjemmesider om konsertstart. Ingen overraskelse forsåvidt, men det var mange som var på nippet til å miste tålmodigheten. "You've been waiting for a long time haven't you - but thank you very much for coming", sa Axl i sin velkomsttale. Senere ble det flere sleivspark til ukens bravader i Sverige, og han proklamerte seg selv som en "A.W.A. - Asshole With Attitude". Det skal vi vel ikke krangle på...

De første 10 minuttene av konserten ble en energibombe, med bomber, flammer og nesten 20 år gamle "Welcome To The Jungle", "It's So Easy" og "Mr. Brownstone" i hovedrollen i tillegg til sjefen sjøl. Og godeste Mr. Rose holder seg skapelig bra, og løpte rundt på scenen og skrek som han gjorde det fra utallige stadioner på første halvdel 90-tallet. Ellers gnistret det av selve bandet Guns n' Roses, som besto av intet mindre enn tre gitarister, to keyboardister, bassist, trommis og Axl på toppen.

"Live And Let Die" ble kveldens første sirkusnummer, med kraftige bomber som nok har resultert i at en stakkars vaktmester har gått rundt i Spektrum med skiftenøkkel i hele dag og festet fast igjen alt som ble ristet løst i går. Sist hørt i like stort format i 1993, så er tross alt bandet Axl Rose reiser rundt med i dag litt mer oppegående enn Slash, Duff McKagan og resten var i 1993 etter 5-6 år på kanten av stupet. Trolig er nok hele Use Your Illusion-turnéen relativ uklar i minnet for flere av dem.

Visst ble det nytt stoff fra (evig) ventede Chinese Democracy, og noen pompøse halvballader ble det i tillegg til mer upbeat ting. Ingen ting som minner om rastløs rock'n roll som var tilfelle på Appetite For Destruction og heller ikke noe så rocka som på det mest innbitte på Use Your Illusion-skivene. Men voksen er kanskje Axls musikk blitt, selv om han definitivt ikke har blitt det selv.

Høflig nok, så holdt Oslo Spektrum ut med lang venting, og ytterst unødvendige gitarsoloer, pianosoloer og trommesoloer fra omtrent alle som sto på scenen onsdag kveld. Men når det fungerte, så fungerte det så til de grader. Det kokte av bandet inkludert sjefen sjøl på glansnummer som "Outta Get Me", "You Could Be Mine", "My Michelle", "Nighttrain", "Sweet Child O'Mine", pompøse "November Rain" og allsangnummeret "Knockin' On Heaven's Door".

Således er det ingen tvil om at Guns n' Roses lever i beste velgående til tross for få profiler igjen på laget. Men den største er der fremdeles, og etter en forrykende "Paradise City" blir det spennende å se hvordan bråkebøtta overlever etter at Chinese Democracy kommer ut. Hvis det i det hele tatt skjer da...


Odd Inge Rand

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.