Puls 16.07.02


SHIDARA: Knall! Foto: PULS ( )


The Brazz Brothers/Shidara

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderHemningsløs sushi-jazz

(Molde/PULS): Idrettens hus var stedet for åpningskonserten som The Brazz Brothers sto for i følge med en gjeng japanske venner, nærmere bestemt ti musikere fra gruppen Shidara. De ti japanerne kommer fra fjellene nord for Nagoia hvor de bor og arbeider sammen i et kollektiv, kunne en sprudlende konferansier John Pål Inderberg fortelle. De er genuint opptatt av den japanske kulturen og mystikken, og konserten viste seg å bli en knallbra åpning av jazzfestivalen 2002.

Først hadde The Brazz Brothers en avdeling alene hvor temaet var fisk - rett og slett. Inspirert av sine japanske venner som vennlig hadde påpekt skattene i havet rundt Molde, serverte Brazz Brothers et knippe sanger om skate, makrell, storkveite og reker, riktig fornøyelige og rett og slett veldig bra.

Man kunne høre havet og fisken, i hvert fall kunne jeg det. Etter denne programmusikalske delen var standarden satt for en konsert fylt av lekenhet, entusiasme og masse, masse musikkglede. Musikalsk har Brazz Brothers en mangfoldighet som både er imponerende og fin – de evner å sette alle fiskene i sin rette sammenheng.

Da Shidara kom inn på scenen skjedde det med et brak, eller rettere sagt mange brak og veldig mye rytme. Japanernes musikk var ikke bare særs velartikulert i seg selv, men var også i besittelse av en strengt koreografi.

I utgangspunktet kunne man tro at musikere fra så ulike kulturer som den norske og japanske ikke så lett skulle finne en felles tone. Men slik ble det ikke her. Japansk høflighet og korrekthet blandet med lett rufsete, humoristisk brazzbrothersk stil viste seg å være en sikker vinner, og det slo virkelig gnister da de to bandene spilte sammen.

I utgangspunktet var det japanske bandet et trommeband, men de hadde også med fløyter, Koto (japansk harpe) og et firkantet banjolignende instrument. Brazz Brothers inviterte Shidara med på improvisasjon som var riktig vellykket, og koreografien ble atskillig løsere. Et lite høydepunkt var det også da trommeslageren i Brazz Brothers, Marcus Lewin, etterlignet de japanske trommeslagerne – morsomt både for publikum og musikerne.

På siste nummeret slo Shidara til mot et sjanseløst publikum. Alle måtte reise seg opp og stå, og noen lykkelige publikummere ble også bydd opp til dans på scenen. Da var vi solgt alle sammen. Musikken og jazzen med den nye sjangeren japansk sushi-jazz seiret.

Alt i alt ble dette en konsert som viser hva musikk bør være, uavhengig av sjanger.


Ann Iren Ødeby

submit to redditSiste saker

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.

Christer Torjussen: Norges svar på Louis CK

Wallmans Oslo: Rockin'

Kris Kristofferson: "More country for old men"

Singin’ in the Rain: Vanntett underholdning!