Puls 10.01.02


( )


Equilibrium
Pictures
Sonor Records
Distr.: Musikkoperatørene/Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Equilibrium - Pictures (Kelkoo)

Søk etter Equilibrium: Pictures på Amazon.com


Les også

KalenderEquilibrium: Pictures

Equilibrium betyr likevekt. Bandnavnet passer utmerket til det musikalske uttrykket disse fire tildels sentrale musikerne i norsk jazzliv har meisla ut. Vi snakker om vakre, tilbakelente, reflekterende bilder - bilder som er egna til å skape gode stemninger.

Den Trondheims-baserte gitaristen Ove Bjørken, som også spiller fiolin, er den musikalske føringsoffiseren for dette lydlandskapet. Han har kalt samlinga av låter "Pictures" og det er en god beskrivelse på hvordan det oppleves å møte musikken. For mitt indre øre og øye virker dette som duse og varme landskapsmalerier der jeg som mottaker får mulighet til å bli med på reisa.

Med seg til å skape dette landskapet har Bjørken en virkelig klangmester med sine tangentinstrumenter, Jan Gunnar Hoff, - bare spør Pat Metheny etter fjorårets superkonsert i Molde, en av denne verdensdelens i alle fall meste underkjente bassister Bjørn Kjellemyr og en av kongerikets mest allsidige rytmeskapere, Finn Sletten, på trommer og perkusjon.

Ni av de 11 låtene har Bjørken skrevet, de to siste har Hoff ansvaret for, og at de har en ganske så lik innfallsvinkel til hvordan denne musikken skal låte, er det ikke så stor tvil om. Åpne rom og åpne flater preger dette uttrykket. Her er det mye luft å ta av - luft som sørger for at vi som lyttere kan være med å bidra.

Hoff og Kjellemyr møtte Metheny sist sommer og det musikalske univers han har bygd opp sammen med sin høyre hånd Lyle Mays gjennom de siste 25 åra, kan godt brukes som en slags referanse til det vi blir presentert for her. Den musikalske tenkinga bak musikken virker på meg som om den har flere likhetspunkt - sjøl om den har sitt helt eksplisitte særpreg.

Her er det også den gode melodien som til enhver tid blir satt i førersetet og alle de fire involverte er usedvanlig lojale overfor det kollektive uttrykket. Det er vakkert - uendelig vakkert, men det er også her innvendingen dukker opp etter gjentatte gjennomhøringer. Musikken kan til tider mangle framdrift - det skjer for lite enkelt og greit. Dessuten kan den lett oppleves for endimensjonal - kontrastene som ofte løfter musikk blir for få. La på ingen måte disse innvendingene skremme deg bort fra nok en flott norsk musikkopplevelse skapt av noen av våre dyktigste og mest uttrykksfulle musikanter.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.