Puls 21.08.01


SVEN KÆRUP BJØRNEBO ( )


Sven Kærup Bjørneboe
Onkel Jens
Aschehoug

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderSven Kærup Bjørneboe: Onkel Jens

Av alle store, norske forfattere er vel Jens Bjørneboe, ved siden av Agnar Mykle, den mest myteomspunne. Autoritetsstormeren, rebellen og dikteren Bjørneboe har fortsatt stor innflytelse på kunstnere in spe, og norsk samfunns- og åndsliv generelt.De fleste som, kanskje fortrinnsvis i ung alder, har lest bøker som Jonas, Bestialitetens historie og Haiene glemmer de aldri. Nå foreligger nevøen Sven Kærup Bjørneboes biografi – rettelse: antibiografi, som Kærup Bjørneboe selv ynder å omtale den som. En forholdsvis kort bok, kun 159 sider, sammenlignet med det gjenommsnittelige antall sider andre biografer og antibiografer bruker å levere.

Likevel får han sagt mye på disse sidene, noe som nok skyldes hans nære slekts- og vennskap med Jens Bjørneboe.

Kærup Bjørneboe tegner et levende, og skremmende, portrett av Maja, Jens Bjørneboes mor. En kvinne sykelig opptatt av fasade, snobbete hinsides det normale, og svært herskesyk og manipulerende. En kvinne Jens Bjørneboe på mange måter tok avstand fra, men likevel ikke klarte å løsrive seg fra.

Det er fristende å trekke paralleller til Agnar Mykle her (som for øvrig var Bjørneboes nabo på Abildsø). Også Mykle hadde en dominerende, besteborgelig mor; en mor som var med på å prege hans liv og forfatterskap; en mor som fikk sitt pass påskrevet i Mykles Brevet til moren, utgitt etter hans død.

Kærup Bjørneboe tar også for seg Jens Bjørneboes selvmord, som i ettertiden har blitt noe nær mytologisert. Kærup Bjørneboe hevder imidlertid at Jens Bjørneboe tok sitt liv fordi han hadde fått beskjed om at han led av skrumplever. Han skriver blant annet:

"Mener de virkelig at Jens hang der i dørvrieren hjemme på Veierland, med fingrene krøkt om repet i et desperat forsøk på å løsne det, at han hang der fordi han hadde skrevet tre bøker om den menneskelige grusomhet? Hva vet de om det? Hvilken rett har de til å vite det? Som om et selvmords fortvilelse, i all sin heslighet og alminnelighet, ikke skulle være "sterkt" nok i seg selv? Uten litterær overbygning. Eller at hans verk skulle være mindre verdt dersom han hadde dødd av lungebetennelse."

I kjølvannet av Mykles Sangen Om Den Røde Rubin utga Jens Bjørneboe romanen Uten En Tråd, en roman mange betrakter som et innspill i ytringsfrihetsdebatten som verserte i Norge på femti- og sekstitallet. Kærup Bjørneboe trekker denne boken noen hakk ned, ved å hevde at Bjørneboe skrev den for pengenes skyld.

Jens Bjørneboes alkoholisme er også velkjent, en alkoholisme som slo ut for fullt etter skilsmissen fra Lisel Bjørneboe som gjennom femten år klarte å holde ham sånn nogenlunde i ørene.

Kærup Bjørneboe river altså ned en del myter rundt mennesket og forfatteren Jens Bjørneboe. Tilbake sitter vi igjen med en ganske så trist livsskjebne. Men dog: Ingen kan ta fra Jens Bjørneboe posisjonen som en av de virkelig sentrale og viktige forfattere i forrige århundre.

En bra bok, men jeg kan ikke fri meg fra å mislike nevøens, etter min mening, tilløp til arroganse mot alle de som dyrker Bjørneboemyten og alle de som har henvendt seg til ham for å få ham til å skrive denne boken. En slags italic.Jeg vet best, fordi jeg kjente ham-holdning, som ikke kler forfatteren. Han kan gjerne kalle den en antibiografi, men for meg framstår den uansett som en biografi om mennesket og forfatteren Jens Bjørneboe.


Ørjan G. Johnsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.