Puls 10.08.01


PLANET OF THE APES: Verdt penga ( )


Tim Burton
Planet of the Apes
20th Century Fox

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderForutsigbar apeplanet

Året er 2029; Astronauten Leo Davidson (Mark Wahlberg) setter ut på et vanlig rekognoseringsoppdrag, men blir sendt frem i tiden av en elektromagnetisk storm i verdensrommet. Han krasjlander på en ukjent planet der apene regjerer og mennesker er slaver. Ved hjelp av menneskesympatisøren Ari (Helena Bonham-Carter) og en liten gruppe med menneskeopprørere, må Leo unngå å bli fanget av apehæren, ledet av General Thade (Tim Roth). Det blir et kappløp mellom de to gruppene om hvem som kommer først til tempelet i den forbudte sonen der svaret på planetens gåte ligger.

Dette er Tim Burtons remake av sci fi-klassikeren fra 1968 med Charlton Heston i hovedrollen. Men det føles ikke som en Burton-film. Det er mer en stereotypisk sommerfilm spydd ut av studioet i USA.

At filmen ble klippet om og om igjen helt frem til premieren, kan jo også tyde på at det var en del uenighet mellom studioet og regissøren (kan DVD-utgivelsen inneholde en "Director's Cut"-versjon?).

Når det er sagt, så er det en ganske artig film. Ikke minst på grunn av apene. De er nesten skremmende godt laget, både med ansiktsuttrykk, lyder og ikke minst bevegelser. Roth og Bonham-Carter har gjort en kjempeinnsats her, sammen med sminkeavdelingen.

Historien er vel så som så, men veies opp av skuespillerne. Dessverre blir filmen noe forutsigbar, selv om slutten har en artig hyllest til originalen. Men den er absolutt verdt pengene, særlig hvis du er science fiction-fan.


Olav Ljone Skogås

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.