Puls 06.08.01


( )


Dave Eggers
Et Forbløffende, Talentfullt, Dypt Rystende Verk
Gyldendal

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderDave Eggers: Et Forbløffende, Talentfullt, Dypt Rystende Verk

Et Forbløffende, Talentfullt, Dypt Rystende Verk er amerikanske Dave Eggers' debut. Eggers tilhører en ny generasjon stemmer, sammen med forfattere som Alex Garland og Tristan Egolf – unge, rotløse og svært talentfulle.

Eggers' roman er basert på hans egen livshistorie; en svært trist sådan. Han mistet begge sine foreldre av kreft med få ukers mellomrom. Romanen er en skildring av familien før, og ikke minst etter dødsfallene, og spesielt forholdet til broren Toph - syv år da foreldrene døde - som Eggers har hovedomsorgen for.

Boken inneholder også en brukerveiledning om hvordan den skal leses. Eggers sier selv at man kan nøye seg med de tre til fire første kapitlene, deretter blir den i følge ham selv noe ujevn. Hvilket den etter min mening ikke blir!

Eggers benytter videre flere originale grep under diktningen. Han lar blant annet Toph av og til tre ut av rollen som lillebror, hvor Toph kritiserer Eggers og hans tankeverden i nær psykologiprofessorale vendinger.

Med dens brukerveiledning, lange forord og andre fiksfakserier kan boken leses som et forsøk på å tøye det tradisjonelle rormanformatets grenser, slik forfattere som James Joyce og George Perec har gjort før ham.

Ser man bort fra ovennevnte står man uansett igjen med en sterk fortelling; en fortelling som griper en; dypt rørerende og både latter- og tankevekkende.

Eggers skildrer sorgen ved å miste mennesker man er glad i, og gleden ved det som tross alt er igjen. Han tipper aldri over i det sentimentale, selv om romanen er sensitiv og følsom. Spesielt vakker er skildringen av ansvaret og kjærligheten han føler overfor Toph.

Dave Eggers skrivekunst er kraftfull og effektiv; han skriver rett og slett glimrende, han skriver seg rett inn i hjerterota – i hvert fall min.

Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk er en, ja nettopp, forbløffende moden debut fra en forfatter vi helt sikkert har mer i vente fra.


Ørjan G. Johnsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.