Puls 14.05.01


( )


Nils Petter Molvær
Recoloured - The Remix Album
EmArcy
Distr.:Universal/ENS

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Nils Petter Molvær - Recoloured - The Remix Album (Kelkoo)

Søk etter Nils Petter Molvær: Recoloured - The Remix Album på Amazon.com


Les også

Lily Allen: Alright, Still (20.10.06)

Nils Petter Molvær: Remakes (18.04.05)

To tanker omkring Nils Petter Molvær (20.07.02)

Nils Petter Molvær: NP3 (04.06.02)

Molvær på stumfilm (06.07.01)

Molvær i remix (18.05.00)

Nils Petter Molvær: Solid Ether (02.05.00)

Med Khmer i 2000 (30.10.99)

Molvær, Dagbladet og jazzen (09.07.99)

Molvær Experience (03.07.99)

Molvær for Clinton (02.07.99)

Jens Arne Molvær: September Song (11.05.99)KalenderNils Petter Molvær: Recoloured - The Remix Album

Samtidig som Nils Petter Molvær har vært interessert i og opptatt av hva produsenter, DJer og remixere har tilført ymse musikalske uttrykksformer, har så definitivt de nevnte "yrkesgruppene" også vært opptatt av hva Sulas store sønn har holdt på med i laboratoriet sitt. Derfor er denne utgivelsen med remixer av låter fra "Solid Ether" bare en naturlig forlengelse av denne nære forbindelsen. Det faktum at disse skulptørene fra ymse land på kloden har funnet fram til originale innfallsvinkler, understreker bredden og dybden i Molværs grunnlag.

Nå har det seg slik at jeg opplever Nils Petter Molvær som en av de aller mest spennende og søkende musikantene som finnes. Når han så delvis har håndplukka og delvis blitt spurt av noen av de hippeste norske og utenlandske lydskulptørene om å remixe noe av musikken hans, kan man kanskje si at forutsetningene er mer enn tilstede for at resultatet skal bli vellykka.

Etter den voldsomme mottakelsen Molværs CD-debut "Khmer" fikk i 1997 og deretter oppføgeren og forlengeren "Solid Ether" fikk i 2000, var det åpenbart at den godt og vel 40 år gamle sunnmøringen hadde funnet fram til et uttrykk noe så voldsomt hans eget. Han opererte i alle slags grenseland og hans meget suggererende og bortimot hypnotiske måte å la musikken vokse fram på, skulle vise seg å "snakke" til publikum over store deler av kloden - et publikum som har strukket seg langt utenfor den tradisjonelle jazzmenigheta.

Ideen bak "Solid Ether" er at musikk aldri er ferdig eller avslutta, hele tida en prosess - derfor også bruken av ordet Ether i tittelen: Eter eksisterer ikke og kan derfor ikke "fanges". Som filosofen Nils Petter Molvær sier:

Solid Ether er altså et praradoks - som livet sjøl.

Platon og de andre gutta må være på vakt!

Med dette som utgangspunkt, passer det perfekt at en rekke utenlandske og norske "lydforskere" har brukt Molværs musikk som utskytingsrampe for å skape videre på den. Hele tida ligger deler av Molværs ånd til grunn for det som skjer, men herrene har med sine forskjellige utgangspunkt vist at mangfoldet og mulighetene i Molværs komposisjoner er nesten ubregrensede.

For jazzfolket vil de aller fleste av disse skulptørene være totalt ukjente navn, men for mennesker i club-kulturen vil nok dette være noe i nærheten av julaften - hvis det er en høytidsdag i de miljøene, da.

Resten av verden-laget består av Herbert fra England, Joakim Lone fra Frankrike, Cinematic Orchestra fra England, Funkstörung fra Tyskland, Pascal Gabriel fra Belgia og selveste Bill Laswell fra USA.

Det norske laget er satt sammen av Jan Bang, Chilluminati det vil si Per Martinsen og Nick Sillitoe, Phono - Raymond Pellicer, som også er fast med i Molværs band, da som DJ Darknorse, Mind Over Midi alias Helge Tømmervåg, Deathprod - Helge Sten fra Motorpsycho og Supersilent og TeeBee, norsk stjerne på Londons drum'n'bass-scene, også kjent som Torgeir Byrkjenes.

Tilsammen bringer disse herrene et mangfold av innfallsvinkler til musikken og tilfører den alle slags nye impulser. På mange vis oppleves det som helt nye komposisjoner, men ingen av dem har glemt utgansgpunktet eller utskytingsrampen: Nils Petter Molværs åpne, luftige, meditative, suggererende og hypnotiske musikk.

CD-en har fått en usedvanlig passende tittel: "Recoloured". Slik oppleves også de høyst forskjellige sluttresultatene: En rekke "malere" har benytta sine høyst forskjellige paletter til å male videre på lerettene Molvær har foreberedt for dem. Derfor er det også veldig riktig at en av kongerikets aller mest anerkjente modernistiske malere, Olav Christopher Jenssen, har laga coveret - en meget fargerik illustrasjon som også på det viset viser at Nils Petter Molvær har forlatt sitt tidligere plateselskap ECM.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind