Puls 08.04.01


( )


Danuta Reah
Tause Vitner
Gyldendal

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderDanuta Reah: Tause Vitner

To unge barnevakter blir funnet døde på under en uke i utkanten av den britiske byen Sheffield. Det viser seg etterhvert at de har mer til felles enn å ha ha passet det samme barnet. Men politiet søker altfor usystematisk til å forstå sammenhengen, og enda en person blir tatt av dage... Her er oppfølgeren til Danuta Reahs debutkrim Bare Mørke fra i fjor.

Store forventinger var naturlig nok knytta til Denuta Reah etter hennes overbevisende inntreden på krimmarkedet i fjor med Bare Mørke. Denne gangen har hun tatt mål av seg til å legge lista enda høyere, og skal vi fortsette metaforen kan vi si at hun kommer over på poeng.

Handlingen dreier seg altså rundt to lik som blir funnet ved Shepherd Wheel, og hvordan disse smått om sen blir kobla til seks år gamle Lucy som har hatt begge to som barnevakter. Etterhvert viser det seg også at nesten samtlige personer i boka har en skult forbindelse til hverandre, som hver på sin måte bidrar til å skape forståelse om hvordan og hvorfor ting har skjedd.

Før vi kommer så langt framstår imidlertid plottet som meget forvirrende, og framdriften i handlingen stopper nesten opp. Man begynner å spørre seg selv om politiet virkelig arbeider så tilfeldig og lite systematisk, overser innlysende spor og ligger med nøkkelpersoner for å forspille bevis.

Likevel belyser romanen et meget undervurdert og stadig mer aktuelt punkt i kriminalstatistikken, nemlig omsorgssvikt og hvordan dette voksende femonenet forårsaker såvidt mye lidelse og elendighet. Et tankekors i vår materialistsike verden, der stadig større krav blir satt til effektivisering og ytelse. Som igjen går ut over barna våre og den kvalitetstida vi skal sette av til tilstedeværlese for deres behov.

De første 100 sidene er seige å dra seg igjennom, men så løsner det mere, og de siste 200 er tilsvarende greie. Men hvorfor må offentlige tjenestemenn som politifolk og sosialarbeidere absolutt opptre så skjødesløst at de må ligge med hverandre? Når sistnevnte i tillegg sitter inne med viktige opplysninger i saken, blir for meg en irritasjonsmoment som - selv om det forekommer hyppig i amerikanske advokat-tv-serier - er både urealistisk og uproffesjonelt.

Dette er tross alt basiskunnskap for bege de to nevnte yrkesgrupper, og når jeg ikke engang klarer å se det progressive poenget med denne delen av plottet, burde det vært redigert vekk. Beskrivelsen av lille Lucy og hennes verden er derimot meget gripende og gode, og her klarer forfatteren å formidle både følelser og traumer på en forbilledlig og meget interessant måte.


Trygve Mathiesen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.