Puls 30.03.01


MICAHEL DOUGLAS: Hovedrolle i den viktige knarkfilmen "Traffic". ( )


Regi: Steven Soderbergh

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderTraffic: Den håpløse kampen

"Traffic" er den første Hollywood-filmen som tør å ta tak i problemet med narkotikatrafikken mellom Mexico og USA, og amerikanske myndigheters forsøk på å rydde opp. Og selv om Oscar-nominasjoner- og -priser ikke nødvendigvis er noe kvalitetsstempel, gir navn som Steven Soderbergh og Benicio Del Toro grunn til store forventninger.

Filmen handler altså om narkotikatrafikk, og forteller i hovedsak tre forskjellige historier, som på et vis hører sammen. Den ene historien dreier seg om Robert Wakefield (Michael Douglas), som får i oppdrag å lede kampen mot narkotika. Samtidig er hans egen datter i ferd med å utforske narkotikaens mange sider.

Den andre historien utspiller seg i det korrupte mexikanske politiet, og i sentrum står politimannen Javier Rodriguez (Benicio Del Toro) og kompisen Manola Sanchez.

Den tredje historien handler om to FBI-agenter som forsøker å gjøre sitt i kampen mot narkotika, først og fremst ved å få has på narkobaronen Carlos Ayala.

Narkotika i amerikansk film er langt fra noe nytt, men denne gangen er så å si alle sider av saken belyst.

Regissør Soderbergh har gapt over mye i denne filmen; to land, tre historier og hele 110 taleroller - men han fikser jobben med glans. Ved å gi de tre historiene et eget billeduttrykk – blåaktig og nøytralt i Washington, møkkete og gulaktig fra Mexico og varmt og småglossy for San Diego – gjør han det enkelt for seeren å holde dem fra hverandre.

"Traffic" stiller en masse spørsmål, men svarer ikke på et eneste av dem. Filmen blir derfor aldri moraliserende; den forsøker ikke fordele skyld, og dermed føles den som den første, virkelig ekte filmen om dette problemet.

Et viktig tema, og en viktig film som alle burde se – ikke minst norske lovgivere.


Charlie

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.