Puls 19.03.01


( )


Quills
Regi: Philip Kaufman
20th Century Fox

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderQuills; Sadistens fjærpenner

De siste årene av sitt liv, satt Marki de Sade på asyl for sinnssyke i Frankrike. Kanskje et passende sted for mannen som ga opphavet til navnet sadisme. Quills, basert på teaterstykket av samme navn, tar utgangspunkt i Markis siste dager.

Ved asylet, tror bestyreren, abbeden og idealisten Coulmier (Jaoquin Phoenix), mer på maling, skriving og teateroppsetninger som botemidler for de stakkars gale sjelene. Han oppfordrer sogar Marki (Geoffery Rush) til å skrive, ettersigende for å få demonene ut av kroppen.

Takket være hjelpen fra tjenestejenta Madelaine (Kate Winslet), får de Sade smuglet manuskriptene ut av asylet slik at resten av Frankrikes befolkning kan lese dem. Det setter ikke keiser Napoleon pris på, som sender Dr. Royer-Collard (Michael Caine), en tilhenger av mer middelalderske behandlingsmetoder, til asylet for å få slutt på Markis fordervende skriverier. Dermed er det duket for en viljekamp mellom de Sade og Royer-Collard, en kamp som ender svært så tragisk for nesten samtlige som er involvert.

Den som ser Quills med håp om å få se hvorfor Marki de Sade ga opphavet til sadisme-begrepet, vil bli skuffet. I stedet tar regissør Philip Kaufman opp temaer som dobbeltmoral, seksuell lyst, ytringsfrihet og forfattere som bare må skrive uansett konsekvenser og motgang, der de Sade er den store martyren på moralens alter.

Rush gjør en glimrende jobb som Marki. Det er tendenser til overspill, men det fungerer fantastisk bra. Han er en arrogant og dramatisk adelsmann som skal provosere alt og alle, noe han klarer til gangs. har Med sin innsats i Quills, har Rush lagt inn en sterk søknad til flere filmpriser.

Kate Winslet og Jaoquin Phoenix gjør også en meget god jobb. Phoenix fremstiller Coulmier som en vaklende idealist som tror på det gode i mennesket til siste slutt, mens Winslet er frodig pirrende og seksuelt utforskende på en naiv måte i sin rolletolkning. Caine er seg selv, og det er aldri dårlig. Men han makter dessverre ikke å løfte skurkerollen sin på samme eminente måte som Rush.

Quills er absolutt en severdig film, med glimrende skuespillere og en kompleks historie.


Olav Ljone Skogaas

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.