Puls 12.03.01


( )


Kevin Costner, Brucer Greenwood, Steven Gulp
13 Dager
New Line/Beacon Productions

Tips noen om denne saken


Les også

Kalender13 Dager: Verden på randen av atomkrig

Mannen bak "Cocktail" og "Dante's Peak", Roger Donaldson, gir oss nå historien bak fasaden i Det Hvite Hus under Cuba-krisen, 1962. I en semi-dokumentarisk stil gir den tidvis glimrende innblikk i det presset president John F. Kennedy (Bruce Greenwood) og hans bror, Robert (Steven Gulp), var under da USA oppdaget at Sovjetunionen holdt på å bygge rakettbaser på Cuba.

Godt støttet av sin lojale rådgiver, Kevin O'Donnell (Kevin Costner), må Kennedy-brødrene bestemme seg for hva de skal gjøre. Skal de la Sovjet bygge basene, ødelegge dem ved en militær aksjon og dermed risikere tredje verdenskrig - eller sette i gang en blokade av Cuba for å hindre Sovjets utbygging av rakettbaser, og risikere krig på den måten. Og hvordan ville Sovjet reagere på en blokade?

Situasjonen blir ikke bedre av at amerikanske soldater ikke kan bli beskutt av sovjetiske styrker, i så fall USA svare med samme mynt. Og da er ikke atomkrigen langt unna. I mellomtiden holder hele verden pusten.

"13 Dager" er til tider svært spennende og informativ om den største krisen under den kalde krigen. Manuset er svært godt, og er basert på boken "The Kennedy Tapes - Inside The White House During The Cuban Missile Crisis", som igjen er basert på kilder i CIA, Det Hvite Hus og de amerikanske militære styrkene.


ETT ANSIKTSUTTRYKK: Kevin Costner med familie i "13 Dager". ( )

Dessverre faller filmen i gjenom på til dels svake skuespillerprestasjoner. Særlig gjelder dette Costner som har kun ett ansiktsuttrykk i hele filmen. I "13 Dager" har han forsøkt å legge til seg en New England-dialekt som han aldri får helt taket på. I tillegg kommer han med en rekke småvittige replikker i de mest alvorlige situasjonene.

Donaldson har laget en seriøs film som til tider er veldig bra. Men småting, som disse småmorsomhetene som alle kommer med, gjør at filmen framstår langt mindre seriøs enn hva den kunne ha vært.

"13 Dager" er en helt grei film om en svært spennende hendelse, og har så absolutt potensiale til å bli en stor film, men dessverre når den aldri de helt store høyder.


Olav Ljone Skogaas

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.