Puls 04.01.01


Val McDermid
Sirenenes Sang (Cappelen Forlag, 358 sider)


Val McDermid
Sirenenes Sang
Cappelen

Tips noen om denne saken


Les også

Val McDermid: Retterstedet (18.05.00)KalenderVal McDermid: Sirenenes Sang

Torturinstrumenter er stikkordet for Val McDermids andre norske bokutgivelse på norsk. Hennes første - Retterstedet - ble i fjor møtt med høyst fortjente ovasjoner fra pressen, også her i PULS, og den mest gripende og uforutsigbare krimboka undertegnede fikk med seg i året som gikk. Hun hadde derfor en vanskelig oppgave med å følge opp forventningene i det hun tar oss med inn i hodet på en seriemorder.

Handlingen er lagt til den fiktive, nord-britiske byen Bradfield, der "Hendige Harry" slenger fra seg lemlestede nakne kropper på offentlige steder hver åttende uke. Kriminalsjef John Brandon og den unge Carol Jordan står maktesløse, og ber psykolog Tony Hill om hjelp til å lage en psykologisk profil av morderen.

Den slags nymotens dilldall går ikke upåakta hen hos alle i staben, og lekkasjer til pressa blir også ekstra påkjenninger som kriminalsjefen må bære i tillegg til presset fra opinionen som lever i frykt for nye drap.

Som innledning til hvert kapittel er det morderen selv som fører pennen, og beskiver hvordan mordene planlegges og utføres. Disse kommentarene går parallelt med politiets etterforskning av det som i media blir omtalt som "Homsemordener", fordi skaphomser ser ut til å være morderens systematiske offere.

Psykolog Hill blir trukket mer og mer inn i saken, også på det personlige plan, og saken tar høyst uventede vendinger, og bidrar til å holde spenningen til de grader oppe. Handlingen deg drives framover, med en puls som gjør boka umulig å legge fra seg.

I likhet med den forrige McDermid-boka som kom på norsk i fjor - Retterstedet - klarer forfatteren heller ikke her å la være og trekke inn Ian Brady/Myrna Hildley-saken, riktignok kun som en referert parallellsak, men det virker som om Hedemordsaken har satt så sterke spor hos forfatteren at den blir en spore til inspirasjon for hennes forfatterskap.

I tillegg får vi en påfallende grundig historisk og tekninsk innføring i middelalderske torturmetoder, som setter en morbid spiss på hele sakskomplekset. Jeg begynte å lure på hvordan forfatterens egen psykologiske profil så ut, som var villig til å krydre historien såvidt sterk.

Likevel er ondskapen langt fra éndimensjonal, og vi får innsikt i systematiske bakenforliggende årsaker, som holder følelsen av spekulative tendenser unna.

Val McDermit er født i 1955, skotsk - utdanna ved Oxford og bosatt i Manchester i Nord-England - mottok The Gold Dagger Award for Sirenenes Sang da den kom ut i Storbritannia for fem år sida. Hun bruker sine erfaringer som lesbisk til å forstå og formidle outsiderens psykologi på en overbevisende måte.

Hennes nyeste roman - Killing The Shadows - kom på engelsk i fjor sommer. Den er under oversettelse og planlegges utgitt til påske. Vi klarer nesten ikke vente på fortsettelsen fra en av krimlitteraturens største perfeksjonister.


Trygve Mathiesen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.