Puls 23.01.01


( )


M. Night Shyamalan, Bruce Willis
Unbreakable
Touchstone Pictures
Distr.: Buena Vista

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderSuper-Bruce Willis

Regissøren som ga oss varige frysninger med "Den Sjette Sansen", M. Night Shyamalan, er tilbake med en ny film. Det er ikke fritt for at man blir en smule skeptisk når denne "nye" filmen innholder både overnaturligheter, Bruce Willis og en liten gutt, samtidig som Willis også i denne filmen er ektemannen som holder avstand til familien og har dårlig evne til å kommunisere. Så, er det blitt Den Sjette Sansen 2, eller er det noe fornyelse å spore?

Bruce Willis er sikkerhetsvakten David, som en dag havner i en togulykke. Ingenting uvanlig med det, bortsett fra det faktum at han i tillegg til å være den eneste overlevende av 132 passasjerer, også kan spasere ut av sykehuset uten så mye som en skramme.

Etter ulykken blir han kontaktet av tegneseriefantasten Elijah (Samuel L. Jackson), som lider av benskjørhet og knekker for et godt ord. Han hevder at David er hans rake motsetning – nemlig en usårbar superhelt. Usannsynlig, ja, men etter hvert må David innfinne seg med at Elijah kanskje er inne på noe; David har aldri vært syk eller skadet i løpet av hele sitt liv, dessuten har han egenskaper de færreste kan skilte med.

Til tross for at stilen og for så vidt handlingen i denne filmen er så lik "Den Sjette Sansen", er "Unbreakable" blitt en film som står på egne ben. Filmen vipper faretruende nær grensen til kjedelig, med lange, nesten stillestående "takes", men styrken ligger i en fascinerende og spennende historie. Og - uten å røpe så altfor mye - er det også i "Unbreakable" et overraskende og lett gåsehudfremkallende sluttpoeng.

Regissør M. Night Shyamalan er absolutt et navn å merke seg, også nå etter den vanskelige andrefilmen. Han regisserer, produserer og skriver manus, han er nytenkende og oppfinnsom, og definitivt et friskt pust i Hollywood. Og som flere store regissører før ham – f. eks Hitchcock og Oliver Stone – vil han vise seg for publikum ved å dukke opp i en bitteliten rolle... I "Den Sjette Sansen" var han lege, denne gangen er han drugdealer på fotballkamp.

Men hvorfor bruker de egentlig så lang tid på å godta at Willis har superkrefter? Det er jo bare å se en hvilken som helst "Die Hard"-film for å skjønne det…


Charlie

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.