Puls 23.03.99


( )


Magnetic North Orchestra
Solarized
Sonet/EmArcy
Distr.: Universal/MSO

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Magnetic North Orchestra - Solarized (Kelkoo)

Søk etter Magnetic North Orchestra: Solarized på Amazon.com


Les også

Jon Balke & Magnetic North Orchestra: Kyanos (11.04.02)

Balke i mål (23.03.02)

Perkus-Jon på vift (27.03.00)KalenderMagnetic North Orchestra: Solarized

Jon Balke har siden 1992 ledet det spennende og personlige orkesteret Magnetic North Orchestra. Før den tid, var det lille storbandet Oslo 13 Balkes "instrument" når det gjaldt å lage musikk for større ensembler. I dag låter Balkes rytmiske kammermusikk tøffere enn noen gang.


Både bandet, og sjølsagt også det musikalske uttrykket, har utviklet seg mye siden starten. Per 1999 består MNO av alle de tre balstyrige herrene i Jøkleba: Balke (tangenter), Per Jørgensen (trompet og vokal) og Audun Kleive (trommer). De har vært med helt fra starten. Det har også saxofonisten og fløytisten Morten Halle og den svenske bassisten Anders Jormin. Den ferskeste improvisatoren i bandet er trompeteren Arve Henriksen.

Strykere har hele tiden vært en viktig bestanddel i MNO ,og strykekvartetten Cikada har de siste åra vært en sentral og integrert del av MNO-soundet. Sjøl sier de at musikken er basert både på jazz-tradisjonen, nord- og vest-afrikansk musikk og impulser fra samtidsmusikken. Det er ingen grunn til å argumentere mot det, og Balke har satt det hele sammen til et uttrykk som er totalt originalt og hans.

Som Duke Ellington benytter han orkesteret som sitt instrument, og musikken er tydelig skrevet for spesielt disse musikerne. Musikken består av voldsomme spenninger, heftige groover, en unik bruk av dynamikk som virkemiddel, fantastiske solistprestasoner og en homogenitet i soundet som fordrer at de trives sammen og har lært hverandre å kjenne over lang tid. Også i dette formatet låter Jon Balkes musikk totalt annerledes enn noe annet du kan forestille deg - han er enkelt og greit en viktig del av en stolt og viktig norsk improvisasjonstradisjon.

MNO reiste verden rundt som musikalske ambassadørr for skirennet på Lillehammer i 1994. De gjorde en meget bra jobb den gangen. Hvis norske myndigheter hadde kjent sin besøkelsestid nå, hadde de sendt ut bandet til enda flere verdenshjørner for å fortelle hvor gjevt det står til med moderne norsk instrumentalmusikk på tampen av årtusenet.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.