Puls 23.05.00


( )


Farmers Market
Stian Carstensen
Winter & Winter
Distr.: MusikkLosen

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Farmers Market - Stian Carstensen (Kelkoo)

Søk etter Farmers Market: Stian Carstensen på Amazon.com


Les også

Diverse artister: Orient-Express (01.10.01)KalenderFarmers Market: Stian Carstensen

Jeg er faktisk ikke helt sikker på hva plateselskapet har ønsket å kalle denne cd-en med Farmers Market. Navnet til Stian Carstensen preger, i tillegg til bandnavnet, på alle vis både omslag og cd og vi lar det også være slik. Unikumet Stian Carstensen har nemlig vært, er og kommer til å forbli et meget sentralt element i dette bandet som fortsatt har et musikalsk språk totalt ulikt alt annet på denne jord.

Etter å ha lagt kongeriket for sine føtter i nærmere ti år, og etterhvert gått med seriøse planer om å legge ned bandet, blei de ”oppdaga” av det velrenommerte tyske selskapet Winter & Winter - og vips, så har Farmers Market virkelig muligheten til å nå ut til et stort publikum over hele verden. Hvor man enn bor bør man absolutt være forberedt på en behagelig overraskelse – ja, nærmest et positivt musikalsk sjokk.

Bakgrunnen for at Farmers Market overhodet blei unnfanga var at Carstensen latent hadde interesse for øst-europeisk musikk liggende i sine gener. Da han så ”oppdaga” bulgarsk musikk rundt 1990 var både hans og mange andres musikalske skjebner besegla. Han satte seg raskt på flyet til Sofia. Et uttall reiser til kilden og mange nye bekjentskaper seinere, er nå Farmers Market et band med solid musikalsk egenart og kvalitet.

Fortsatt er sjølsagt det intrikate, men samtidig usedvanlig fascinerende bulgarske tonespråket basisen for bandets utflukter. Alle nordmennene i bandet, det vil i tillegg til Carstensen på trekkspill, gitar, banjo (han har også et band som heter Banjovi!) og tamboura, Finn Guttormsen på basser, Nils-Olav Johansen på gitar og vokal og Jarle Vespestad på trommer, har nå kommet så godt under huden på dette usedvanlig vanskelige stoffet og taktarter som nesten er umulig bare å uttale – for oss fra vesten i alle fall – at det faller dem helt naturlig. Bandets bulgarske saxofonist og klarinettist, Trifon Trifonov, som også er bandets eneste bonde, har dette medfødt og glir elegant inn i helheten.

Med seg som gjester på flere av spora har Farmers Market en rekke lokale stjerner fra Bulgaria – både instrumentalister og fantastiske kvinnelige vokalister – og de blander jazzens improvisasjonselementer med det autentiske på et vis som gjør dette til en unik fest fra start til mål. For å utvide det musikalske spekteret enda videre har også den indisk/norske perkusjonisten Jai Shankar blitt invitert med på noen av låtene, og egenarten blir ikke akkurat mindre av den grunn.

Farmers Market låter bedre enn noen gang, de sprenger stadig nye grenser og de har på ingen måte glemt det viktige humoristiske aspektet. Dette er faktisk bønder som Klanen kanskje også kunne ha akseptert – og det sier som kjent ikke så reint lite.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.