Puls 22.05.00


( )


Jan Kåre Hystad
Café Hysen Noir
Acoustic Records
Distr.: Musikkoperatørene/MSO

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Jan Kåre Hystad - Café Hysen Noir (Kelkoo)

Søk etter Jan Kåre Hystad: Café Hysen Noir på Amazon.com


Les også

KalenderJan Kåre Hystad: Café Hysen Noir

Jan Kåre Hystad er en saxofonist og klarinettist bosatt i Bergen som på originalt og personlig vis forteller oss at hjertet hans ligger både på teateret og i jazzmusikken.

Helt siden 1977 har Hystad jobbet på Den Nationale Scene i Bergen. Der har han blitt konfrontert med en masse forskjellige slags impulser – det være seg musikalske eller andre kunstneriske uttrykk. Samtidig har han tydeligvis hatt et godt og nært forhold til jazzmusikkens uransakelige irrganger. Hans debut på cd-fronten har blitt en fusjon av dette og alt annet han har holdt på med i sitt voksne liv. Det har ført til en forunderlig, annerledes og spennende hybrid.

Ballet starter høyst overraskende med en funky versjon av musikken til TV 2s ”Filmguiden” fra 1993. Ellers er mange av låtene henta fra teateret, bl.a. Håkon Berges ”Pavane” til ”Romeo og Julie”, med Shakespeares tekst oversatt av Håvard Rem og resitert av Herborg Kråkevik og Gard Skagestad. Berges forunderlige og egenartede toneverden er representert ved flere anledninger – bl.a. ”Svev” fra oppsetningen av ”A Clockwork Orange” i fjor. Ellers er andre komponister med sterk tilknytning til teater, radiomusikk og film - som Harald Dahlstrøm, Atle Halstensen og Guttorm Guttormsen - representert.

Hystad setter musikken inn i forskjellige slags rammer og forteller oss raskt at han har en stor palett til disposisjon. Saxofonisten Hystad har så avgjort lytta til folk som Tore Brunborg og Bendik Hofseth, noe som kommer fram i de funky og ”elektriske” låtene. Samtidig er Hystad noe så sjeldent som en svært så uttrykksfull klarinettist, og det er kanskje i de mer reflektrende partiene på det instrumentet – som på tittelsporet – at den virkelige personligheten til Jan Kåre Hystad trer best fram.

For oss uvitende øst i landet har vi nok en gang fått en hyggelig overraskelse fra byen mellom alle fjella. Jan Kåre Hystad har vært en godt bevart hemmelighet alt for lenge.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.