Puls 30.10.99


NILS PETTER MOLVÆR:
Tar stadig vekk
jazzen noen
steg videre. ( )


Nils Petter Molvær

Tips noen om denne saken


Les også

Lily Allen: Alright, Still (20.10.06)

Nils Petter Molvær: Remakes (18.04.05)

To tanker omkring Nils Petter Molvær (20.07.02)

Nils Petter Molvær: NP3 (04.06.02)

Molvær på stumfilm (06.07.01)

Nils Petter Molvær: Recoloured - The Remix Album (14.05.01)

Molvær i remix (18.05.00)

Nils Petter Molvær: Solid Ether (02.05.00)

Molvær, Dagbladet og jazzen (09.07.99)

Molvær Experience (03.07.99)

Molvær for Clinton (02.07.99)

Jens Arne Molvær: September Song (11.05.99)KalenderMed Khmer i 2000

Nils Petter Molvær har i løpet av de par siste åra lagt store deler av den musikkinteresserte delen av verden for sine føtter. Hans grensesprengende cd ”Khmer" har solgt over 100.000 eksemplarer, og i kveld – lørdag 30. oktober - står han illustrerende nok på scena i Zürich i Sveits, i spissen for ei solid norsk jazzmønstring.

Torsdag kveld var det hovedstaden som fikk besøk av mannen som har bodd her i langt over 10 år, men som altfor sjelden er å finne på ei scene her. Det visste hovedstadspublikummet å sette pris på: Et fullsatt Rockefeller, det vil si ca. 1400 mennesker, tok i mot Molvær og det som etter hvert har kommet til å gå under navnet Khmer-bandet med voldsom begeistring.

En kollega i kulturavisa Dagbladet skreiv i sommer etter Molværs konsert på Kongsberg-festivalen at han nå hadde tatt et endelig oppgjør med jazzen. Dette var og er sjølsagt det reineste tøv. Nils Petter Molvær er i dag en av verdensdelens ledende improvisatører, og det han foretok seg torsdag kveld bare bekrefter det. Han har nå så god tid til å formidle det han har på hjertet at tankene på mer enn ett vis går til salige Miles Davis, som også av enkelte blei ekskludert fra jazzverdenen. Jeg føler meg overbevist om at Davis sitter et eller annet sted der ute og smiler sitt underfundige smil når Molvær framfører sin forlengelse av Davis’ musikalske utgravinger.

En ekstraordinær lydopplevelse

Det er nesten som en arkeolog Molvær framstår: Han har gått tilbake for å finne ut av historia, sette den inn i en sammenheng, og så stake ut kursen for musikken i åra som kommer. Molvær & Co har henta inspirasjon fra alle moderne musikkuttrykk og satt det sammen til sitt eget unike språk. Molvær ligger over, under og ved sida av beatet – et beat som blir skapt av et lag med Rune Arnesen og Per Lindvall på trommer, Audun Erlien på bass, Eivind Aarset på gitar og DJ Strangefruit på platespillere. Dessuten er lysdesigner Tord Knutsen og lydprofessor Sven Persson svært viktige ingredienser i å få denne totale visuelle og auditive pakka til å fungere – og som det funker! Perssons ekstra høyttalere bak i lokalet med en aldri så lite delay gjorde dette til en helt ekstraordinær lydopplevelse.

Nils Petter Molvær står i spissen for det som skjer i moderne, improvisert musikk i det vi går inn i et nytt årtusen. Han har ikke tatt noe oppgjør med jazzen, han har ikke forlatt den – han er i ferd med å føre den videre. Enkelt og greit.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind