Puls 19.09.14


Billy Elliot
Folketeateret, Oslo
18 September 2014

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderBilly Elliot: Noe for hele familien!

Har du lyst å ta med dine barn på et teater for å fremkalle frysninger et dusin ganger? Look no further! Folketeateret har funnet en unik artist i 12 år gamle Kevin Haugan, som synger og danser rett inn i hjerterota på deg.

Vi kjenner jo alle til historien, fordi vi alle så den kritikkerroste filmen for 14 år siden. Historien om de engelske gruvearbeiderne som var i en eviglang streik på 80-tallet. De kjempet for solidaritet, og så på Margaret Tatcher som selve "djevelen". Midt inn i all denne elendigheten dukker det altså opp et dansetalent, Billy Elliot. En relativ enkel historie å henge med på, både for de store og små. Du kan egentlig se for deg en 2 timer lang "Rocky montage" hvor protagonisten stadig blir bedre, men det blir gjort som en musikal. Alt du trenger å vite, er at dette konseptet funker på en teaterscene også.

Musikalversjonen har en fin blanding av humor, drama og ikke minst, utrolig mye frysningsfremkallende midler som blir gjemt inn i koreograf Tomas Adrian Glans' flotte dansetrinn. Dette er den ekte sjelen i denne forestillingen, og selvsagt den røde tråden gjennom hele historien. Du kan si at dansen er en metafor for dine personlige lidenskaper i livet. Det å følge sine drømmer kan jo alle relatere seg med... og hvem har ikke noen gang drømt om å fly?

Regissør Linn Olsen har gjort en formidabel innsats med å skape en herlig atmosfære, både av og på scenen, og siden all musikk er komponert av selveste Sir Elton John, så vet vi jo at det oser av kvalitet i alle musikalske ledd, godt hjulpet av musikalsk ansvarlig Atle Halstensen. Selv om det er som sagt Kevin Haugan som er den store stjerna, så må også flere nevnes. Pappaen til Billy, spilt av Nils Ole Oftebro er bunnsolid og overbevisende på hele følelsesskalaen, Hilde Lyrån som danselæreren sjarmerer både voksne og unge i salen, Janny Hoff Brekke som mormor er forestillingens "comic relief", selv om hun så absolutt har en tredimensjonell karakter hun å. Charlotte Brænna er vakker i rollen som Billy's mor, og Jonas Rønning er kjempebra typecast som boksetrener, og minner mer og mer om tidligere LO-leder Yngve Hågensen. Min personlige favoritt derimot er Jan Martin Johnsen som den sløve pianisten. Et herlig lite humorkrydder i ekte "less is more" stil... og ja, vi kan ikke glemme den aller yngste jenta, som danset med verdens største smil. I flere tilfeller, så stjal hun hele showet. Genialt castet!

Det som kanskje trekker litt ned er noe av oversettelsene, pluss at noen av scenene som de yngste bærer kunne vært litt mer komprimert, slik at energien kunne holdt seg mer oppe. Barn som banner er i og for seg ganske gøy, men det virket i overkant påtatt i denne produksjonen. Det hadde kanskje vært en idè å kutte ned litt på den biten, selv om barna skal komme fra working-class miljøet langt nord i England, hvor det å si "faen" er like normalt som oksygen.

Alt i alt, så er dette en vakker opplevelse å få med seg. En flott, visuell forestilling som ender på en solid terningkast: 5.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.