Puls 15.08.14


Skjønnheten og Udyret
Christiania Teater
Oslo, 14 August 2014

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderSkjønnheten og Udyret: Pur Magi!

Nå er endelig den første norskproduserte Disney-musikalen her, og i ekte Disney-tradisjon, så er dette underholdning for absolutt hele familien... Eller, kanskje ikke hvis du er under 7 år. Da kan det nemlig hende at du springer hylende ut før 1. Akt er ferdig...

Når den advarselen er nevnt, så er det bare fargerike gleder, flott sang og pur magi som står for tur.

Vi kjenner alle til tegnefilmen fra 1991, så flere av låtene er allerede kjent for publikum, men de som er spesialskrevet for musikalversjonen er faktisk minst like bra. Det samme kan sies om de andre elementene som skiller seg fra filmen, slik som maske, lyd, lys, kostymer i purpur og gull, og ikke minst, en kreativ scenografi på en relativt liten scene. To tomler opp, alt sammen!


Foto: Rune Alstedt

Aktørene på scenen er også nøye plukket ut, og flere av dem gjør roller som de er født for å gjøre. Man kan jo starte med den dynamiske duoen Lars Jacobsen og Kristoffer Olsen, som spiller en kandelaber og en klokke. Man ler absolutt hver gang de dukker opp på scenen, og er klassisk comic relief i et stykke som også tar opp de litt tyngre temaer.

Handlingen er jo selvsagt "klassisk Disney", med en prins, forhekselser, et udyr, en ung vakker pike, forelskelse, and you know the rest. Bare så det er sagt med det samme, det funker. De to som løfter stykket opp både teatralsk og musikalsk er selvsagt Mari Lerberg Fossum og Hans Marius Hoff Mittet, som spiller Skjønnheten og Udyret. Man tror på utviklingen av karakterene, og man ramler aldri av i svingen. Det er en ren fornøyelse å se på de scenene de har sammen, selv om barna som satt foran og bak undertegnede av og til ble litt redde.


Foto: Rune Alstedt

Den store positive overraskelsen i forestillingen er selvsagt Rein Alexander, som har den humoristiske, macho og selvgode "drømmerollen", Gaston. All respekt til hans Opera-talent, men det er på en kommersiell Disney-scene denne mannen for alltid bør være. Det virket som han ELSKET å være på scenen, og publikum smilte og lo med. En innertier!

Ensemblet og orkesteret (sistnevnte ledet av Trond Lindheim) synes også å ha en kjempedag på jobben, så all energi, både over, under (og på sidene av) scenen smitter over på publikum. Både regi, koreografi og oversettelse er gjort av Jostein Kirkeby-Garstad, og det virker som at hele dette prosjektet har vært hans hjertebarn fra dag èn. Dette er i bunn og grunn en forestilling man trygt kan anbefale til folk i alle aldre, altså, så lenge de er over 7 år da såklart.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.