Puls 16.04.13


Major Lazer
Free the Universe
Mad Decent

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Major Lazer - Free the Universe (Kelkoo)

Søk etter Major Lazer: Free the Universe på Amazon.com


Les også

KalenderMajor Lazer: Free the Universe

Endelig frigjør Major Lazer folket fra usikkerhet og forventninger. Tegneseriefiguren Major Lazer leverer det som tidvis er årets beste album, og Free the Universe er både variert og varierende.

Et Major Lazer-album kan være en merkelig opplevelse, og Free the Universe er intet unntak. Skiva innledes med det som låter mer som en Santigold-låt enn noe som er kommet ut av et Major Lazer-prosjekt, og det er også Santigold sammen med blant andre Vybz Kartel som synger på låta, som heter «You’re no good».

Halve Free the Universe har vært tilgjengelig en god stund, mye på grunn av singelslipp med jevne mellomrom siden mai i fjor. Først ut var skivas soleklare høydepunkt «Get free», som Amber Coffman fra Dirty Projectors har lagt vokalsporet på. Her kombinerer Major Lazer klassisk reggae og spaceage i et lydbilde bare personene bak kan mane frem. Like etterpå er det klart for enda et av Free the Universes høydepunkter. Flux Pavilion har bidratt på «Jah no partial», og er det ikke Johnny Osbournes «Mr. Marshall» som er sampla i begynnelsen av den?

Free the Universe er omtrent akkurat like variert og varierende som Guns don’t kill people… Lazers do! var da det kom for fire år siden. Låter som «Wind up» med Elephant Man og Opal blir bare irriterende å høre på, men den følges opp av fantastisk fengende «Scare me» som er sunget av Peaches. Det er her laserlydbildet virkelig kommer til sin rett.

Sannelig kommer det ikke litt rocksteady når Ezra Koenig fra Vampire Weekend synger «Jessica», og det passer av en eller annen merkelig grunn perfekt inn i konteksten. For å gjøre galskapen komplett har Major Lazer også klart å dytte inn en fantastisk dancehallaktig sak. «Watch out for this (Bumaye)» er et gammelt samarbeidsprosjekt mellom Major Lazer, Busy Signal, The Flexican og FS Green, og viser at grensen mellom gærning og geni er hårfin.

Mot slutten kommer det en del litt intetsigende og sære låter som man sikkert kan venne seg til med tiden, men ved første gjennomlytting er ikke dette behagelig å høre på. Heldigvis roer plata seg ned på siste spor, som er enda en reggaeaktig låt. «Playground» er en perfekt måte å fade ut en knapp time lasergalskap på. Hadde alt holdt samme kvalitet som «Get free», «Watch out for this (Bumaye)» og «Scare me», hadde dette vært årets album.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind