Puls 11.04.13


Lana del Rey
Oslo Spektrum
10.04.2013

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderLana del Rey: Først og fremst for fans

Det var først og fremst de som i utgangspunktet ville digge konserten som lot seg rive med av den kontroveriselle 26-åringens opptreden i Oslo Spektrum. Alle vi andre lot oss fascinere, men ikke i samme grad.

Allerede på «Cola», første låt ut for kvelden, var Lana del Rey nede blant publikum for å motta blomster, hilse på publikum og for å la seg avbilde på utallige Instagram-kontoer. Hun virket i stor grad å være en visuell opplevelse, og hun overrasket med et par coverlåter, men det er ingen tvil om at det var del Rey-fansa som først og fremst satte pris på denne kvelden.

del Rey etablerte tidlig overfor de fremmøtte at hun var svært takknemlig over å få spille for et så hengivent publikum, og publikum svarte på sin side med et kollektivt hvin. Tidlig var det stille i salen all den tid det var musikk å høre fra scenen, men så kom plutselig «Blue jeans», en av del Reys mange monsterhits. Da var det på tide med allsang fra en nesten utsolgt sal.

«Blue Jeans» ble fulgt opp av «Born to die», også den med tilløp til allsang blant publikum. Selv om det var tidlig i showet, var det lett å se at man var nødt til å være blodfan for virkelig å la seg rive med av dette. Det visuelle vektlegges i stor grad, og den 26 år gamle newyorkeren Lana del Rey kan etter hvert synge ganske bra, det er det ingen tvil om. Likevel er det tidvis surt og utight, men det er det få som bryr seg om. Selv om hun er kontroversiell, og selv om det er sådd tvil rundt autentisiteten hennes, er det ingen tvil om at hun hadde fans til stede i Spektrum.

Plutselig drar gitaristen noen velkjente toner på gitaren, og Lana del Rey synger «She eyes me like a Pisces when I’m weak(…)». Det er overraskende nok på tide med en coverversjon av Nirvanas «Heart-shaped box», uten at publikum syntes å forstå helt hva det var som skjedde. Det er nok ikke mange blant publikum som har hørt noe særlig på Nirvana.

Senere dukket det også opp en «Knockin’ on heaven’s door»-snutt til litt mer respons fra publikum, men det var ikke før på «Ride» publikum virkelig gjorde seg gjeldende. Låten var akkompagnert av klipp fra musikkvideoen på backdropen, og det så i det hele tatt ganske pent og elegant ut. 26-åringen vet å benytte seg av visuelle virkemidler for å uttrykke seg.

Mot slutten kom selvfølgelig gjennombruddslåta «Video games» før hun avsluttet med «National anthem». Da hadde hun spilt i en drøy time, og vi var i og for seg ganske fornøyde med å slippe vekk fra Oslo Spektrums rigide vakter og ølsalgsregler. Lana del Rey leverte det som må betegnes som en helt ålreit konsert, som helt sikkert var magisk for de aller største fansa. De utenforstående stiller seg kanskje litt mer avmålt til prestasjonen. Du kan lese mer om fenomenet Lana del Rey i neste papirutgave av Puls, som er i salg på Narvesen fra 30. april.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind