Puls 10.04.13


Trøndelag Teater
Bør Børson
9 April 2013

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderBør Børson: Ikke for pyser!

Norges aller første og mest kjente musikal går nå sin seiersgang på Trøndelag Teater… På hjemmebane der altså… Dette feires med kanskje det yngste og energiske teaterensemblet noensinne. "Si mæ, har dæm blitt toillat?"

Undertegnede har tidlligere sett forestillingen i originalversjon på Det Norske Teater i 2001 med Paul Ottar Haga som Bør, og på Hålogaland Teater i 2009 i en oppdatert "nordnorsk campingplass-versjon" med Kristian Fr. Figenschow jr. i hovedrollen… Begge disse var veldig underholdende, men det virker som om at 2013-versjonen i Trondheim har tatt de beste opplevelsene fra de to overnevnte forestillingene og atpåtil skaffet seg en meget ung Bør Børson som sørger for et frisk pust, i en mer moderne tolkning av skuespiller Mads Bones, som leverer varene så det holder. Det virker som han har gitt seg selv en del frihet med ekstra mye feilsitater og dårlige rim, som til og med får gutta i orkesteret (som forøvrig spilte kjempeflott) til å le ukontrollert opptil flere ganger.

Det er meget høy kvalitet på alle skuespillerne, men det var noe ekstra vakkert med sangstemmen og sjarmen til Silje Lundblad, og ikke minst den deilige og sexy tolkningen av Jomfru Laura, spilt av Kjersti Tveterås. Lensmainn Hansen spilt av Espen Klouman Høiner var et overaskende frisk pust hver gang han entret scenen, og han til og med improviserte frem noen passende setninger, som fikk undertegnede til å nesten ramle av stolen… Vi kommer nok til å høre mer fra denne karen i en nær framtid. Mye andre gullkorn ble også levert, slik som når en svensk jente er i en intim setting med Bør, hvor hun skriker ut rett før orgasmen "Tjolahopp Tjolahei Tjolhoppsasa, nu kommer faktisk jag!" … Priceless!

Et ufrivilig macho høydepunkt kom fra skuespiller Jon Lockert Rohde, som spilte den overkåte og testosteronfylte Nils Tollvold jr, som ved et uhell klarte å kutte seg opp på halsen med en flaske midt under hans sangnummer. Blodet sprutet bokstavelig talt over hans bare overkropp, men han bare fortsatte å levere varene… Dette står det respekt av. Etter 1. Akt ble det en ekstra lang pause, da Jon ble sendt til akutten for å sy 6 sting, og når han kom tilbake på scenen, fikk han stormende applaus… Nok en gang kan undertegnede bevise at musikalsjangeren ikke er for pyser, men for fysisk og psykisk sterke artister, som gjør dette 5-6 ganger i uka.

Historien om Bør kan vi alle, så den trenger jeg ikke å gjenfortelle. Vi har jo alle sett filmen fra 1974 med Rolv Wesenlund i hovedrollen. Den er ironisk nok like aktuell i 2013 som den var for ca 100 år siden da den ble skrevet (Odd Reitan anyone?), så Trøndelag Teater og regissør/koreograf Erlend Samnøen skal ha ros for å sette den opp igjen, spesielt med så unge skuespillere. En av fordelene med å ikke se en premiere forøvrig, men å se den noen uker senere er at du får se skuespillerne mer varm i rollene sine, og det virket som om alle på scenen storkoste seg. "Believe me Beibi!"


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind