Puls 05.03.13


NTM
Rapforbud
05.03.2013

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderFransk innenriksminister foreslår rapforbud

Den franske innenriksministeren Manuel Valls understreker at det ikke er presse- og ytringsfrihet han vil til livs, men aggressive tekster og oppfordinger til vold som må forbys.

Franskspråklig rap og hiphop utgjør et av de største markedene innenfor rap og hiphop utenfor USA, og bærer preg av at flere av gruppene er relativt kontroversielle. Blant annet er gruppen NTM (Nique ta mère), på norsk «knull mora di», kritisert av blant andre Valls for å oppfordre til vold mot politimenn.

NTM har tidligere vært i hardt vær for dette, og ble blant annet arrestert i 1995 for å ha avholdt en protestkonsert mot valget av Jean-Marie Le Chevallier som borgermester i Toulon i Sør-Frankrike. Kool Shen og Joey Starr, MC-ene i NTM, ble arrestert for å ha skreket «fuck Le Pen» og «fuck politiet», ble fengslet i ett år, og fikk på toppen av det forbud om å opptre i seks måneder.

Etter sigende skal det franske senatet være i gang med å diskutere endringer av loven om pressefrihet fra 1881, og disse endringene kan altså medføre innskrenkinger i ytrings- og kunstnerfriheten. Franske politikere med Manuel Valls i spissen kaster en brannfakkel inn i ytringsfrihetsdebatten ved å foreslå å forby visse former for musikk på grunn av tekstenes innhold.

Også gangstarap-pionerene Public Enemy, N.W.A. og KRS-One var i sin tid ute for denne typen kritikk, men dette ble da tilbakevist med argumenter som at poesi og handling ikke er det samme, og at musikken ikke nødvendigvis måtte tolkes bokstavelig.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.