Puls 04.08.12


Hank Williams III

Tips noen om denne saken


Les også

Roskildefestivalen 2012: Hank3 (07.07.12)KalenderHank Williams III: -Jeg liker hjemmelaget best

Hank Williams III har tatt med gitaren, whiskeyflaska og en solid dose outlaw punk n' country til Roskilde, og viste seg heldigvis fra sin hyggeligste side overfor Puls' utsendte. Han liker både whiskeyen, moonshinen og punken sin hjemmelaget, og vi tok en prat før konsert på Odeon.


Foto: Jonas Bråthen

- Det er mye tøffere for crewet mitt å gjøre festivaljobber som denne, begynner Hank Williams III. Vi har for det første et enormt tidspress, i tillegg til at det er mye reising og rigging på kort tid. Den store forskjellen på Europa og USA er jo at dere har toll mellom hvert land. Det har vi ikke mellom statene i USA, og det er et problem hvis du skjønner hva jeg mener, forklarer han.

Etter å ha spilt punk og hardcore, i tillegg til å være i et typisk barband, har Williams nå gjort noen festivaljobber. Det pleier han ikke gjøre i Statene, hvor han helst spiller på mindre steder og får holde på så lenge han vil. Et show pleier å vare i drøyt tre timer, og når gjengen bare får halvparten av tiden, må de tilpasse seg.

- Aller helst liker jeg å gjøre en time med ganske tradisjonell country, av respekt for countryfansa som jeg vet er der ute, fortsetter Hank Williams III. Når vi gjør jobber som dette blir det litt sånn at jeg står og spiller så fort jeg kan og tenker ”nå må jeg forte meg igjennom denne låten, så jeg rekker å gjøre ”Hellbilly”.

Han har etter hvert fått en veldig variert CV, og nøler ikke med å vise frem alle personlighetene sine på scenen. Backstage virker han som en rolig og reflektert type, og han tenker seg godt om, stirrende i bordplata, før han forteller om hvordan han skriver låter.

- Jeg klarer ikke sette meg ned og skrive en tekst på papir, begynner han. For at det skal føles riktig, er jeg nødt til å plukke opp gitaren når stemningen er rett, og bare begynne å spille. Det er da jeg klarer å lage skikkelige låter; når jeg spiller gitar og prøver å skrive ned hva enn som kommer ut av meg.

Hank Williams III både viderefører og prøver å brekke nakken på det man kaller countryarven. Han har et enormt anerkjent navn i countryverdenen, som både hans far og bestefar også hadde. I tillegg har han arvet fandenivoldskheten fra dem.

- Det er trist at det ikke lages så mye bra countrymusikk lenger, sier Williams. Det skal være på en bestemt måte i Nashville, og jeg liker ikke det. I tillegg savner jeg gode låter med train beat. For meg har alltid DIY-punk vært en stor ispirasjonskilde, og jeg vil gjerne gjøre låter på min måte. Home made er kanskje en passende beskrivelse.

Han leverte både ”3 shades of black” og ”Country heroes” i det vi tror han mener med train beat-versjon en drøy time etter at vi møtte ham. Hank Williams III selv forteller videre at han kaller konsertene sine for en høyenergiutløsning, og at outlaw punk n’ country nok er et passende navn. Avslutningsvis forteller han om drikkevanene sine.


Foto: Jonas Bråthen

- Jeg har blitt nødt til å roe meg litt ned de siste par årene, sier han. Før var jeg vill og gal hele tiden, men med konserter hver dag er jeg nødt til å holde meg litt i skinnet. Likevel lar jeg meg jo friste av for eksempel hjemmelaget whiskey. Jeg liker også Jack Daniel’s, men det beste jeg vet er noe vi kaller moonshine. Det er en form for hjemmebrent man kan lage med for eksempel kirsebær- eller ferskensmak. Men du må kjenne noen selvsagt.

Puls var storfornøyde med at han hadde satt av tid til oss, og han begynte smått i psyke seg opp til showet. Vi lot ham få gjøre det uten oss, og tok en whiskey på vei til konserten. ”If that ain’t country, you can kiss my ass,” som han synger. Les konsertomtalen på puls.no.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind