Puls 28.06.12


Skada Vara
Et Apeliv
Badlands

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Skada Vara - Et Apeliv (Kelkoo)

Søk etter Skada Vara: Et Apeliv på Amazon.com


Les også

KalenderSkada Vara: Et Apeliv

Skabandet Skada Vara fra Tromsø ser ut til å ha bakgrunnskunnskapene i orden, og rapper rett fra både The Specials, Madness og Jokke og Valentinerne på debuten sin.

Et Apeliv er en åpenbaring av norskspråklig, punka og reggaeinspirert ska. Trømsøbandet høres ut som et liveband bør gjøre, og det er mye gammel storhet i lydbildet deres. Åpningssporet, ”Skada Vara”, høres ut som den er inspirert av den gamle hiten fra The Specials, ”Ghost Town”. Det er også et poeng at det var The Specials som i sin tid gjorde en cover av ”Monkey Man”, som ble mer kjent enn Toots and the Maytals’ originalversjon. Apekatter og ska er med andre ord en kjent link.

Det legges ingenting i mellom fra Skada Vara, og de fortsetter med tittelsporet, som har alle de elementene en typisk britisk skalåt fra 80-tallet pleide å ha. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd dette var noe som hadde kommet på Two Tone Records. Heldigvis klarer de å variere det litt også, med låta ”Fred”, som er en litt tyngre reggaeaktig låt. Allikevel høres punkreferansene tydelig i denne låten, som ikke er helt ulik RX Bandits’ ”In All Rwanda’s Glory”. Det er herlig grumsete og tung reggae, på den måten punkerne pleier å gjøre det.

Trolig for virkelig å markere at de først og fremst er et liveband, har Skada Vara avsluttet Et Apeliv med låtene ”Kvit Uka” og ”Alt kan repareres”. Én låt om alkohol, og én låt av Joachim Nielsen, som skrev mange låter om alkohol. Dette er garantert låter som funker skikkelig bra live, og det føles som om noe av den energien de trolig har på scenen ikke klarer å gjenoppstå gjennom et stereoanlegg, uansett hvor høyt man hører på skiva.

Dette er alt i alt en veldig spennende utgivelse, og vi får håpe på en lang turné i sommer, og forhåpentligvis kommer de innom Oslo også. Selv om lydbildet er skrudd sammen av noen deler Specials, noen deler Madness og litt Jokke, og dermed ikke kan sies å være ett hundre prosent originalt, er det spennende nok til å tekkes et større publikum enn Skada Vara trolig når ut til per i dag.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.