Puls 19.12.10
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderCaptain Beefheart: En nyskaper er borte

Don Van Vliet, bedre kjent som Captain Beefheart, døde fredag på et sykehus i California. Han ble 69 år gammel. Beefheart er kanskje mest kjent for det eksperimentelle dobbeltalbumet Trout Mask Replica fra 1969.

Van Vliet døde etter komplikasjoner i forbindelse med multippel sklerose, som han led av siden tidlig på 90-tallet. Han etterlater seg kona Janet "Jan".

Som vokalist var han kjent for en kraftig og ru stemme. Blant instrumentene som han spilte var munnspill, sax og flere andre blåseinstrumenter. Musikkstilen kan best karakteriseres som en miks av rock, blues, fri-jazz, psykedelia og avant-garde. Han er blitt beskrevet som en av den moderne musikkens store innovatører. Tom Waits er blant artistene som ble inspirert av Captain Beefheart.

Bandet hans; The Magic Band ble dannet i 1965. I 67 kom debutskiva Safe As Milk. Og to år senere kom altså Trout Mask Replica,produsert av Frank Zappa. Den er på lista til Rolling Stone Magazine i 2003 over tidenes beste album.

Beefheart og Frank Zappa kjente hverandre siden de var tenåringer. De var begge interessert i R&B og Chicago blues, og samarbeidet på noen av Zappas plater, blant annet på Bongo Fury (1975). Samarbeidet ble etter hvert brutt, og de snakket ikke med hverandre igjen inntil kort tid før Zappa døde.

Etter 12 studioalbum pensjonerte han seg som musiker i 1985. Han viet deretter mye av sin tid til sin andre store lidenskap; kunstmaling.

Sagt av Captain Beefheart:

1972: Jeg ble lei av å skremme folk med det jeg gjorde.

1972: Det er bare den minste fingerbevegelse som gjør V-tegnet forskjellig fra nazi-hilsenen. Vær alltid obs på det.

1973: Jeg har alltid tenkt på musikk som noe formelt, og jeg tenkte; Vel, jeg skal komme og ordne opp i det.

1979: Om punk; Jeg synes det er en jævli god ide å bli kvitt de regelmessige hjerteslagene, men jeg håper de ikke unngår det faktum at det er hjertet som pumper blodet.

1991: Det begynner å klø når jeg tenker på meg selv som Captain Beefheart...Jeg har ikke engang en båt.

Captain Beefheart er borte, men musikken og kunsten hans lever videre.


Svein Mostad

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind