Puls 24.08.10
Tips noen om denne saken


Les også

Al DeLoner: Itchy And The Girl Dancing (01.09.10)

Klassisk Norsk: Midnight Choirs "Amsterdam Stranded" (09.04.10)

Al DeLoner: Volume 3 (30.05.07)

Fall Ov Serafim: Nex Jehovae (23.05.06)

Midnight Choir: All Tomorrow`s Tears (02.06.05)

Paal Flaata: Rain (28.04.05)

Paal Flaata: It Will All Come Down (singel) (23.03.05)

Tysk utmerkelse til Midnight Choir (14.05.03)

Midnight Choir på det jevne (29.03.03)

Midnight Choir: Waiting For The Bricks To Fall (10.02.03)

Midnight Choir i gang med nytt album (23.08.02)

Midnight Choir til ettertanke (16.09.01)

Norsk musikk for eksport! (03.05.01)

En nedtonet aften med Midnight Choir (12.03.01)

Midnight Choir: En litt trist aften (14.02.01)

Midnight Choir: En vakker liten sak (05.01.01)

Manglende nerve fra Midnight Choir (04.12.00)

Gjør klar for Midnight Choir (16.02.00)

Midnight Choir ferdig i studio (25.01.00)

Midnight Choir over Norge (08.09.99)

Midnight Choir breaker i Sverige? (25.05.99)

Midnight Choir: Amsterdam Stranded (09.12.98)KalenderAl DeLoner: Jakter på de små gledene

Med Midnight Choir utforsket Atle Bystrøm de store spørsmålene. Nå er han aktuell med ny soloplate, og jakter de små gledene.

- Dette albumet er markant annerledes enn noe jeg har gjort tidligere, sier Atle Bystrøm til Puls. Under artistnavnet Al DeLoner gir han denne uken ut sitt femte soloalbum, Itchy And The Girl Dancing. Og selv om Bystrøms sanger alltid er nakne og åpenhjertige, er dette en mindre selvhøytidelig utgave av Al DeLoner enn vi har opplevd tidligere.

- Man blir fort urolig i jakten på de store spørsmålene. Det har nok vært et problem for meg tidligere. Jeg har kanskje gapt over for mye, innrømmer han.

Midnight Choir-platene Amsterdam Stranded og Unsung Heroine er bautaer i norsk musikkhistorie, men det er verk det tok mye smerte å lage. De nye sangene er lettere og trolig mer tilgjengelige. Det betyr ikke at Atle Bystrøm skriver om ingenting. For selv om Itchy And The Girl Dancing gransker små gleder og hverdagslige øyeblikk, ligger det alvorlige ting bak.

- I bunn og grunn handler plata om nykterhet. Om å fri seg fra et konstant jag etter rus. Sannheten er vel at jeg gikk rundt i konstant rus i flere år, forteller han til Puls. De siste tre årene har han imidlertid vært nykter, og det er en tilværelse Bystrøm setter pris på.

- Jeg lever bedre nå, slår han fast. - Jeg synger bedre, jeg spiller bedre, jeg elsker bedre.

Itchy and the Girl Dancing avsluttes med den utvetydige meldingen ”Don’t do heroin”. Bystrøm sier han aldri har vært på så dypt vann selv, men innrømmer at han har sett stoffet bryte ned mennesker som har stått ham nær. Han understreker imidlertid viktigheten av at tekstene er åpne for andre tolkninger.

- Tekstene er personlige, men de bør ikke bli for personlige. Det er viktig å la det være såpass mye rom rundt tekstene at det er plass til lytterens egne erfaringer.

Som en del av oppkjøringen til sommerens plateutgivelse spilte Al DeLoner sin aller første konsert i Frankrike. Han ble invitert til majestetiske omgivelser i Hauterives utenfor Lyon, og spilte foran 400 tilskuere ved palasset Facteur Cheval. Der fremførte han nye låter, gamle klassikere og en spesiallaget hyllest til postmannen Ferdinand Cheval, som brukte 33 år av sitt liv på å bygge palasset på slutten av 1800-tallet.

Se Al DeLoner fra Frankrike her:

- Konserten var en braksuksess, og den sterkeste opplevelsen jeg har hatt på scenen. Jeg fikk stående ovasjoner fra et publikum jeg aldri hadde spilt for tidligere. Det var helt spesielt, forteller Bystrøm.

Det å spille live er viktig for den tidligere Midnight Choir-sjefen. Bystrøm er opptatt av at sangene hans skal leve et langt liv på scenen.

- Låtene blir aldri ferdige, sier han. – De skal leve videre lenge etter plateutgivelsene. Et album er et dokument på sangenes eksistens, men de skal fortsette å utvikle seg etterpå.

Bystrøm spiller fremdeles låter som ”Mercy of Maria”, ”Amsterdam Stranded”, og ”Ballad of Emma DeLoner” på konsertene sine. Selv mener han de tre Midnight Choir-klassikerne trolig er de beste sangene han har skrevet.

Og for de som savner Midnight Choir, kan Atle Bystrøm bidra med et lite glimt av håp. På tross av at forholdet mellom bandmedlemmene tidvis var intenst i storhetsperioden, holder han mulighetene åpne for fremtiden.

- Så vidt jeg vet er vi ikke uvenner, sier Bystrøm. – Personlig har jeg hvert fall ikke lukket døren til Midnight Choir.


Jan Frantzen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind