Puls 30.07.10
Tips noen om denne saken


Les også

Waklevören: De Dødes Arkiv (28.06.10)KalenderWaklevören: 8 år med eggedosis, O`Boy og thrashmetal stand-up

PULS møtte Waklevörens vokalist Kenneth, bassist Olav og gitarist Baard i en mørk krok på Oslos mest tradisjonsrike metal og rockepub Elm Street, for en uhøytidelig prat om bandets musikk, ambisjoner og dagens norske metalscene.

- Vel, ideen om å starte et band som Waklevören ble første gang pratet om i 2001, da jeg og Kenneth ble kastet ut av utestedet Tut & Kjør som lå rett i nærheten her, forteller en av bandets to gitarister Baard Farangen til PULS.

- Etter å ha spilt i Trashcan Darlings, så var det veldig fristende med noe enda råere musikalsk sett. Og en forutsetning var at dette nye bandet måtte være i ånden av Ebba Gröns "We´re only in it for the drugs" og Anthrax' "Madhouse", og ikke minst ha musikere som sammen kunne skape musikk med akkurat denne nerven og attituden. Da Kenneth akkurat var ferdig med prosjektet Fuck You All (med blant andre Fenriz fra Darkthrone), var det et bra tidspunkt for å se om vi kunne få stabla noe på bena. Men vi hadde kun én forutsetning og det var at dette bandet skulle være avslappet tvers igjennom, med en god gammel "gi f.." holdning. Noe vi har klart med glans, flirer alle tre samstemte rundt bordet.

Bandet, foruten Kenneth og Baard, består i dag av flere musikere med lang fartstid i andre norske metal band, Olav Knutsen på bass (Infernö & Lamented Souls), Ole Jørgen Moe (Immortal, Aura Noir med flere) og Jimmy Bergsten (Red Harvest). Med andre ord, svært kabable musikere.


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

- Men hva med bandnavnet, Waklevören?

- I bandets spede begynnelse så var det meningen at vi skulle satse på engelske tekster. Mulig det lå skjulte drømmer om verdensherredømme i bakhodene våre, så derfor var engelsk det naturlige valget, og navnet på bandet var opprinnelig Massgrave. Men, etter å ha tenkt oss om, falt valget allikevel på norske tekster og derfor et norsk bandnavn. Waklevören navnet plukket jeg opp etter og ha hørt på Hedmarkradioen under en biltur med fattern, der "Vaklevoren" var dagens ord, forteller Baard fornøyd.

- Men hva med tekstene? Puls lar vokalist og hovedlåtskriver Kenneth Nilsen (aka Gorgon W), fortelle.

- Tekstene skrevet for Waklevören tar i all hovedsak for seg de negative erfaringene man gjør seg i livet. Både hva samfunnet generellt angår, religiøse instutisjoner og folk man møter opp igjennom åra. Og norsk blir også da det eneste alternativet. Om man ønsker å treffe publikum med tekstene sine, at folk virkelig skal kunne relatere seg til hva man prøver å få fram, så er jo morsmålet det absolutt beste? Det har gitt oss muligheten til å være så direkte, ærlige og forbanna som mulig, uten at noe har blitt mista i oversettelsen. Vi er et thrashmetal/punkband, som har mye sinne vi trenger å få ut. Foruten verden rundt meg så finner jeg også mye inspirasjon i tekstene til undergrunnspoeten Per Bergersen. Han skrev tekster som virkelig beskrev livet på bunn, både psykisk og sosialt. Teksten til låta "Glitrer ett lys" på EPen vår Tiden Lager Alle Sår er lånt fra Per Bergersens låt med samme navn fra plata hans, "PB".


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

Waklevören har gitt ut 2 album og 1 EP på 8 år. Alle på Neseblod Records, Kenneths selvstyrte label. Dette kan vel ikke kalles voldsomt produktivt, men har resultert i sterke utgivelser, alle med den nerven som gutta ønsker og fremme. Puls lar gutta fortelle litt om bandets utgivelser, utvikling og album planer for fremtiden.

- Brutal Agenda, var første plata og den kom i 2005. Deretter fulgte EP´n Tiden Lager Alle Sår i 2007. Den nye plata, De Dødes Arkiv skulle opprinnelig hete Bastant Jerngrep, men blei nedstemt av halve bandet. Tittelen er forøvrig også lånt fra en Per Bergersen-tekst.

- Musikalsk sett har musikken blitt mer aggressiv og kjappere. Hva skyldes dette?

Kenneth og Olav forklarer : - Da Olav kom med i bandet i 2005 visste vi at han ville bidra med en mer 80-talls hardcore og thrashinspirert låtskriving, da han har en bakgrunn fra thrashband som Infernö. Plata har også en låt som er så ren thrash ("Under The Cross") at den måtte få en engelsk tekst, hehe. Å være hardtslående og direkte er jo det vi søker etter, så denne progresjonen har tatt oss i riktig retning. Tekstmessig er det også blitt en god utvikling, for med erfaring så finner man flere og bedre måter å uttrykke seg på.

- Neseblod Records er jo ansvarlig for plata, men hvem andre har dere i ryggen?

- Distribusjonen av plata gjøres av Indie Distribution, men alt annet gjør vi selv. Vi har fått god promotering for albumet. For den første plata sendte vi ut én stk. promo-cd, og det til Australia. Men vi fikk gode tilbakemeldinger så det var jo verdt det, hehe. Om et tilbud fra et litt større plateselskap, ville det også blitt vurdert, selv om det føles bra å styre det meste selv.


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

- Men og se Waklevören live på scenen er jo en veldig morsom opplevelse, og Geir Kolden sa det vel best når han kategoriserte dere som "thrashmetal stand-up"?

- Hehe, ja det er helt sant. Vi har en veldig avslappa feststemning på scenen, thrashmetal er jo en partysjanger midt oppi all negativiteten. Vi liker alle også veldig godt å spille live, selvom det ofte er vanskelig og få samla alle til konserter. Noe som bidrar til opplevelsen av og se oss live er jo det av vi liker en fest selv, og det skinner godt igjennom nettopp scenen. Vi består av ca 4 egg og 1 skje O`Boy, og det sier seg selv av det kan bli hanglete selv om det glir ned til slutt, ler Kenneth.

- Antall konserter aner vi ikke, men noen har det blitt i løpet av åra. Festivaler har vi lyst til å gjøre mer av i fremtiden. Men ideelt sett burde alle komme til Oslo og se oss, hehe.

- Men hva har vært bandets minneverdige opplevelser på scenen hittil? 8 år med konserter har vel gitt noen gode minner?

Gutta forteller videre. - Høydepunktene er mange, men UFFA-konserten sist var veldig bra, med masse folk og super stemning. En annen gig var når to av gutta i Entombed stod på siden av scenen og sang med på "Hvem Faen Er Du"... Det var spesielt fett.

- Hvordan ser Waklevören på dagens norske metal scene, og ikke minst deres egen plass i den?

- Vi føler jo veldig at vi faller imellom to stoler i den norske scenen. På en side har vi de hardstlående thrash-aspektene, samtidig som vi har rene hardcoreriff. Og ikke minst norske tekster som er mer punkrelatert en noe annet. Det vi savner fra dagens metalscene er vel at det upolerte og skitne i lang tid har vært ikke-eksisterende. Band presenterer ferdige pakker, hvor det legges mer vekt på produksjon, produsent, artwork og image enn selve musikken. Vi ønsker med Waklevören å gjøre det stikk motsatte. Fysisk Format har gitt ut flere gode plater som fronter band som representerer dette også, sier Olav.

- Puls ønsker å vite om det andre norske band gutta vil anbefale leserene?

- Først of fremst vil vi nevne trommis Ole Jørgen sitt band Aura Noir, samt Immortal som han også spiller i. Obliteration, Nekromantheon og Audiopain er andre knallband, som burde nevnes, sier gutta.

- Så hva skjer fremover i Waklevören-leieren? Noen konserter å se frem til?

- Nå er alle i bandet rimelig opptatt med andre band, familie og ikke minst jobb. Men i oktober kommer musikkvideo, laget av de samme som redigerte Grand Prix! Det blir veldig spennende, og noe nytt for bandet. Det gjenstår bare å finne ut hvilken låt vi skal lage video av...

Med dette kan Puls konkludere med at Waklevören holder stø kurs ut i uvissheten, foruten musikkvideoen som dukker opp mot slutten av året. Og det er vel nettopp denne avslappede holdningen som gjør Waklevören til det bandet det er idag.

Les også anmeldelsen av Waklevörens album De Dødes Arkiv


Thomas Rodahl Dedekam

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind