Puls 13.05.10


THIN LIZZY: Gir seg ikke.
Tips noen om denne saken


Les også

Snowy White: 30 år med ryggen mot veggen (02.05.11)

I Phil Lynotts ånd (30.10.00)

Thin Lizzy: Live - One Night Only (25.10.00)KalenderThin Lizzy anno 2010:
Nye og gamle er "back in town"

Mange mener bandnavnet Thin Lizzy burde ha blitt gravlagt sammen med gruppas grunnlegger Phil Lynott, da han døde for 25 år siden. Siden den gang har likevel Thin Lizzy støtt og stadig åpenbart seg med ulike besetninger. Nylig ble 2010-versjonen av det legendariske tungrockbandet kunngjort.

Sjeldent har et band hatt en mer karismatisk og karakteristisk frontfigur enn det irske Thin Lizzy hadde mens bandets vokalist, bassist og sjefskomponist Phil Lynott levde. Da Lynott døde i en alder av 36 i 1986, segnet også bandet om.


HOLDER KOKEN: Scott Gorham nekter å slippe taket på Thin Lizzy. Her i fra Winter Rock-festivalen i Skien, april 2006.
Foto: Per Olav Heimstad

I 1996 bestemte imidlertid John Sykes seg for å sparke liv i gruppa på nytt. Sykes hadde da vært gitarist på Lizzys siste studioalbum, Thunder and Lightning (1983). Dermed var han akkurat nok originalmedlem til å invitere tidligere Thin-soldater som Scott Gorham, Brian Downey, og Darren Wharton med på et gjenopplivningsforsøk.


ARVTAGER: Marco Mendoza (også kjent fra Blue Murder og Whitesnake) har lenge hatt Lynott sin plass på bass.
Foto: Per Olav Heimstad

De tre slo til, henholdsvis på gitar, trommer og keyboards. Marco Mendoza ble med på bass. Dermed ble klassiske rockeperler som ”The Boys Are Back in Town”, ”Jailbreak”, ”Dancing In The Moonlight”, ”Don't Believe A Word”, ”Waiting For An Alibi” og ”Cold Sweat” på nytt tatt med ut på veien. Det var Sykes sjøl som tok seg av synginga, og han satte sin ære på å synge så prikk likt Lynott som mulig.

Mang en fans vendte imidlertid denne gjenoppstandelsen ryggen. Det var da helligbrøde å kalle et band for Thin Lizzy uten at Phil Lynott var med. Coverband, ble det kalt. Vel, Sykes & co gjorde i alle fall aldri noe alvorlig forsøk på å skrive nytt låtmateriale til bandet.

I årene som fulgte skiftet post-Phil-versjonen av Lizzy besetning flere ganger. Downey ramla tidlig av lasset og Wharton ga seg i 2001. Hele veien var det derfor Scott Gorham, gitarist siden bandets fjerdeskive i 1974, som ble stående som den fremste rettferdiggjørelsen av å fortsatt kalle bandet sitt originale navn.

Uansett, da John Sykes, foregangsmann og frontfigur 2.0, sommeren 2009 annonserte at han slutta i bandet, var det få som hadde tiltro til Gorhams løfter om å snart reparere hullene i besetningen.


TILBAKE IGJEN: Darren Wharton tar atter ansvar for tangentene i Lizzy. Her på bildet fronter han sitt eget band Dare.
Foto: Per Olav Heimstad

Men nå har Thin Lizzy-leiren annonsert 2010-utgaven av bandet. Scott Gorham er naturlig nok (og heldigvis) fortsatt med på gitar. Og han har klart å lokke Brian Downey og Darren Wharton tilbake til en ny runde i rekkene. Marco Mendoza har blitt ved sin lest og bass.

Overraskelsene er imidlertid at Vivian Campbell fra Def Leppard er rekruttert til gitartjeneste (!) og at Ricky Warwick (kjent fra det underkjente The Almighty) har overtatt mikrofonen.


NYKOMLING MEN IKKE NYBEGYNNER: Vivian Campbell fra Def Leppard (og ex Dio) er et overraskende nytt tilskudd til Thin Lizzys line-up. Foto: Per Olav Heimstad

Denne besetningen vil i første omgang turnere Storbritannia tidlig neste år, ikke tilfeldig sammenfallende med 25-årsmarkeringen av Phil Lynotts død. Diskusjonen om dagens Thin Lizzy bare er et coverband eller ikke vil fortsette. Uansett, det gjør i alle fall ingen ting om dedikerte kvalitetsmusikere føler for å reise rundt og fremføre Lynotts glimrende rockekomposisjoner live. Så får vi se om de tar en ny tur hit til lands.

GLANSDAGER: Nyt denne konsertversjonen av "The Boys Are Back In Town", fra da Thin Lizzy fortsatt hadde Phil Lynott i behold fremst påscenen.

PS
Om norske Thin Lizzy-fans ønsker å høre Phil Lynotts låter live så snart som mulig, så kan de besøke Trondheim Rock Festival 22. mai. Da står tidligere Lizzy-gitarist Gary Moore (som siden den gang har hatt en svært akseptabel solokarriere) på scenen. Da skulle det ikke forundre om han spiller et par av de låtene han tidligere skrev og fremførte sammen med Lynott.


Per Olav Heimstad

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.