Puls 14.09.09


VERA LYNN: Til topps med "We'll Meet Again" - men ikke akkurat verdens største popstjerne.
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderTilfellet Vera Lynn

Vera Lynn topper de britiske salgslistene. Og du behøver ikke være bekymra om du aldri har hørt om henne.

Vera Lynn ble født 2. mars 1917 i bydelen Eastham i London. Hun har altså rukket å bli 92 år gammel. Dermed er hun den eldste artisten som noen gang har toppet ei salgsliste. Merkelig? Nei.

Det mystiske er jo at all verdens medier gjengir dette som om det skulle være en sensasjon. Vera Lynn til topps er bare det endelige beviset på at den historiske æraen da musikk ble solgt som stykkgods er over. For godt.

Vera Lynn ble kjent som de britiske soldatenes yndling under den andre verdenskrig, og det er i anledning 70 års "jubileet" for denne krigens utbrudd at hun stiger til himmels. Det er lov å anta at de fleste som kjøper hennes best of-samling er rundt omkring like gamle som krigen - altså rundt de 70.

Neste uke vil The Beatles toppe den samme lista. De gjenlevende medlemmene i den gruppa har for lengst overlevd sin egen "When I'm Sixty-Four". Paul McCartney og Ringo Starr har, hva alderen angår, for lenge siden trådt inn i pensjonistenes rekker.

Vera Lynn er altså ikke verken Englands eller verdens største popstjerne. Hun er bare den som per dato gjør mest for å holde liv i en sjanger som er utgått på dato: CD-sjangeren.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind