Puls 08.08.09


VIDAR LØNN ARNESEN: Den tidligere Da Capo-generalen har helt rett.
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderVi tar en rungende!

For noe forbanna jåleri: Er'e noe gæernt med allsang og, nå 'a?

Ikke alle kulturdebatter er like viktige, og denne tilhører vel den mer kuriøse avdelinga. Grunnen til at jeg likevel tar ordet, er at den handler om noe såpass alvorlig som jåleri.

TV 2 har stor suksess med sommerens allsangprogram fra Haldendistriktet, et faktum som har fått både sosiologen Kjetil Rolness (ikke overraskende) og en av Haldens største sønner, Tom Skjeklesæther (adskillig mer overraskende), til å rykke ut mot hva mener er musikalsk fordummende. Altså allsang.

- Allsang er som å få en pistol til hodet; syng nå! liksom - mener Skjeklesæther.

En god metafor, egentlig - men ærlig talt; er det ikke frivillig å gå på allsang? Enten du gjør det ved å dra til Halden, eller du gjør det foran TV-skjermen?

Jeg tror Vidar Lønn Arnesen har helt rett, når han mener det er direkte sunt for kropp og sjel å delta i allsang - om man altså har sansen for det. Og hvorfor skal man ikke da få lov å ha sin fritidsinteresse i fred - uten å få pekefingre trykt opp i trynet av sjølutnevnte forståsegpåere?

Personlig kunne jeg aldri tenkt meg å dra verken til Halden eller noe annet sted for å gaule på nymotens søtsuppepop, svensktoppar fra 60-tallet eller norske schlägere fra 40- og 50-tallet.

Men jeg har forståelse for at allsangfolket føler det befriende å få lov til å synge sammen med andre, med akkurat det nebbet man har fått utdelt. Jeg tipper det føles omtrent som å gå på fotballkamp - og det er det jo mange av oss som gjør, uten risiko for å bli utskjelt som kulturelle amøber.

Allsang er for folk flest. Og folk flest gjør man som kjent lurt i å ta på alvor.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind