Puls 07.07.09
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderDDE - ut av VG-lista?

DDE krever å bli tatt ut av VG-lista. Forståelig, men antageligvis lite annet enn et høyst vellykka PR-jippo.

Når DDE nå krever å bli tatt ut av VG-lista syns du kanskje du har vært borti problemstillinga før?

Saken er enkel: DDEs siste plate "Ut Av Kontroll - Med Sola I Auan" blir hovedsaklig solgt på Rema 1000. Det resterende går via 7 Eleven og Narvesen. Det som før i tida ble kalt faghandel er over and out.

Der spesialforretningene (Musikkhuset, Norsk Musikkforlag etc.) for femten år siden ble trua i kne av de grossistsubsidierte kjedene Akers Mic., Platekompaniet etc. - der trues 7 Eleven-salget nå tilsynelatende av Rema 1000... Og Rema 1000 har ingen rapporteringsrutiner til VG-lista. Ikke merkelig, egentlig - all den stund DDE-skiva vel er den første som baserer sitt hovedsalg på kolonialhandler Reitan.

Det er snart ikke mulig å gå inn gjennom døra til en platebutikk. Følgen er at musikk bokstavelig talt er blitt dagligvare - der den altså kjemper om hylleplass sammen med peanøtter, sjokolade, fiskekaker, kylling, brus og grønnsaker.

(Dette er i parantes bemerka ikke noe norsk fenomen. I USA distruberes Paul McCartney og Joni Mitchell av kaffekokerne i Starbucks).

Men er det noe å bråke med? Nei. Listeplasseringer - bygd på salg av fysisk plastikk - er etter hvert så utdatert, unøyaktig og forvirrende at virksomheten snarest mulig burde opphøre. Det er ikke feil at butikkene fortsetter å rapportere, men om ikke nedlasting er hovedgrunnlaget i statistikken - ja, så sier det seg jo sjøl at listene blir gamle.

Folk under 40 år kjøper ikke plater. Så enkelt er det.

Om det ikke fins unntak for denne regelen? Helt sikkert. Men det vesentlige i sammenhengen er altså dette: Det selges snart ikke CD-plater. Og de artistene som fortsatt har interesse av å massekopiere sin musikk i fysisk form, er like gamle som sitt publikum. Det er altså et spørsmål om tid, det også.

Se bare på de som rykker ut til støtte for Bjarne Brøndbo & Co: Hellbillies, Ole Ivars, Åge Aleksandersen... Ikke et ondt ord sagt! Men det handler ikke akkurat om tenåringer, enn si den oppvoksende slekt platekjøpere. Noe sånt fins nemlig ikke.

Men lurer du på hvilken plate som har gått hyppigst over disk i Norge de siste tre-fire ukene? Ikke gjør det. Den plata henter "Ut Av Kontroll - Med Sola i Auan". Garantert. Helt uavhengig av at DDE ifølge VG-lista altså befinner seg på 11. plass.

VG-lista juger. Og den kommer til å juge mer og mer i tida som kommer - av årsaker denne artikkelen burde ha gjort rede for.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind