Puls 22.03.09


Steve Kilbey og The Church med ny skive
Tips noen om denne saken


Les også

The Church : Untitled #23 (18.05.09)

The Church : snart 30 år med høy kultstatus (05.03.09)

The Church: A Box Of Birds (16.11.99)KalenderThe Church -Ingen ny Europaturne'

Australske The Church er aktuelle med nytt album; Untitled #23. Jeg var så heldig å få et intervju med The Church' vokalist og bassist Steve Kilbey rett før han skulle ut på diverse spillejobber som gjesteartist for The Triffids, støttekonsert for de rammede etter skogbrannene i Victoria og Australia-turne med sitt eget band.

Fraulein er kanskje den mest støyende new-wave låta dere noensinne spilte inn, kanskje sammen med Dropping Names fra Seance (1983). Vil dere spille inn noe lignende igjen, eller er den tida forbi?
Jeg synes vi har gjort mer støyende ting på Beside Yourself (2004) og Back With Two Beasts (2005). Men jeg tror definitivt vi har lagt alle spor av new-wave bak oss.

Dere har forandret uttrykk flere ganger. Sikkert naturlig når dere har gitt ut album i snart 30 år. Liker du fortsatt debutalbumet Of Skins And Heart som var i new-wave stil?
Jeg liker det ikke noe særlig. Jeg hører aldri på våre gamle plater, men om jeg gjorde det vet jeg at jeg ikke ville like det. Synes det høres litt klønete ut nå...Unntaket er The Blurred Crusade (1982)som var mye bedre.

Jeg forbanner meg sjøl over at jeg ikke rakk å ringe grytidlig en februarmorgen (9 timers tidsforskjell med New South Wales). Så her gikk det i mail, noe mannen sjøl også foreslo. Jeg merker fort at Mr.Kilbey (54) ikke er så interessert i de eldste utgivelsene lenger.

Kilbey (som tidligere hadde svensk kjæreste), er jo aktiv som få. Må spørre ham litt om deres største hit, den nye skiva og når de kommer til Norge igjen. Her får jeg meg en overraskelse...


Kunstneren Steve Kilbey

Foto:van Oosten Boer

Under The Milky Way fra Starfish (1988) er deres største hit. Hvordan fant dere på ideen om å bruke sekkepipe som mellomspill?

Vi kastet inn baklengs afrikansk sekkepipe for å fylle opp litt plass, og alle likte det. Det var helt tilfeldig at den ble med.

Regner med det var skuffende da Arista nektet dere å få John Paul Jones (ex.Led Zep) til å produsere oppfølgeralbumet Gold Afternoon Fix (1990). Kan det ha vært en medvirkende årsak til skivas manglende suksess?
Ingen av oss forsto egentlig hva som skjedde. Vi bare aksepterte det. Men albumet var veldig skuffende...Kunne nok ha blitt bedre med JPJ!

Hvilket Church-album anser du som det beste, bortsett fra det siste selvsagt:-), og hvorfor?
Priest=Aura (1992) var vårt storslagne mesterverk. Den har store temaer, store lyder og store låter...en av nittiåras beste plater!

The Church har disse to svært dyktige gitaristene Marty Willson-Piper og Peter Koppes (hvor ofte begge to kan fungere som sologitarister). Hvordan er rollefordelingen?
Det gjør de opp seg imellom. Den ene fortsetter bestandig i den åpningen den andre gir ham.

For ti år siden ga dere ut et overbevisende coveralbum: A Box Of Birds. Her var Neil Young-klassikeren Cortez The Killer en av flere høydepunkter. Noen planer om et nytt coveralbum?
Nei..aldri mer!

Ingen hemmelighet at bandet har hatt en del kontroverser opp i gjennom..På den hittil siste konserten jeg opplevde med dem (København 2007) var det ingen ting å si på humøret gutta imellom. Er det en mer avslappet atmosfære dere imellom nå enn tidligere?

Jeg tror det går i sykluser. Noen ganger liker man hverandre, andre ganger er det hat. Noen turneer er gode, andre ikke. Vi kommer til å fortsette å like og mislike hverandre.


Snart 30-års jubileum for The Church
Foto:Slacklove.com

For meg er Myrrh (fra Heyday 1986) blitt en live-favoritt i det elektriske settet deres. Hva er bandets egne live-favoritter?
Definitivt Myrrh og kanskje Hotel Womb, Reptile og Grind.

De siste 10-12 årene virker det som dere har gjort alt mulig; Coveralbum, to jamme-album, akustiske album, film-musikk, side-og soloprosjekter. Og selvsagt "vanlige" album. Dere er deres egne herrer. Men har dere fortsatt et ønske om å lage en stor hit, eller er den tanken skrinlagt?
Skrinlagt..kommer aldri til å skje igjen. Den delen er over nå.

I fjor ga du ut solo-albumet Painkiller (forøvrig meget bra). The Church ga ut soundtracket til Shriek i januar. Nå venter vi på den nye Church-skiva Untitled #23 med release i mars. Hvordan er den sammenlignet med siste "vanlige" album Uninvited Like The Clouds (2005)?

Den er helt annerledes men samtidig ganske lik, om du forstår hva jeg mener. Den er mer prog, merkeligere og mer melodisk.

Hvordan vil den musikalske retningen til The Church bli framover?
Jeg tror vi vil fortsette å utvikle det vi har. Vi vil fortsette å utvikle to gitarer, bass, trommer og vokal.

Hender det at du får skrivesperre?
Det får jeg aldri! Jeg klarer alltid å tenke på noe å skrive om. Jeg har vært veldig heldig med det.

Du er en multiartist Steve; Musiker, tekstforfatter, poet og maler. Hvor har du fått disse genene fra?
Jeg tror hvem som helst kan klare det om de bare prøver hardt nok. Men faren min spilte piano og malte.

Har du noen skjulte talenter?
Jeg er god til å spille svensk kubb!

Sist dere gjestet Oslo, var på So What! i 2002. I mars skal dere turnere i Australia. Noen planer om en Europaturne igjen?
Økonomiske faktorer betyr at vi kanskje aldri kan spille i Europa igjen. Det er trist og jeg håper jeg tar feil, men det ser ikke bra ut.


Svein Mostad

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind