Puls 30.11.08


Iskald
Revelations Of Reckoning Day
Indie Recordings

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Iskald - Revelations Of Reckoning Day (Kelkoo)

Søk etter Iskald: Revelations Of Reckoning Day på Amazon.com


Les også

KalenderIskald: Revelations Of Reckoning Day

At noen finner det naturlig å sammenligne black metallerne fra høye nord med brutalitetsbrødre som Emperor når det gjelder den tekniske utførelsen og Immortal når det kommer til uttrykksråheten, er ikke til å undres over. Iskald har utvilsomt mye til felles med begge band. Men er tiden i ferd med å løpe fra disse karene? Hva skal vi egentlig med flere norske black metal-utgivelser?

Spørsmålet er nok ikke stilt i fullt alvor, selv om det ligger noe alvor bak likevel. Faktum er at norsk black metal har vært ledende, en kreativ veiviser og innovatør i 20 år om vi tar med den spede begynnelsen til Mayhem på åttitallet. I 2008 er ikke lenger den norske black metalen like betydningsfull. Sjangeren har spredt seg til alle verdenshjørner. Det er ingen tvil om at det lages og gis ut black metal av god støpning fortsatt her i landet, men slår det meg likevel at jeg stadig oftere finner mer interessante prosjekter og utgivelser utenlands. Dette kan fort ha noe med smak å gjøre. Kanskje også en misforstått oppfatning av at norsk black metal er blitt kommersialisert og dermed alminneliggjort mens en del utenlandske aktører oppfattes som mer genuint undergrunnsorienterte.

Den diskusjonen lar jeg ligge. Også i forhold til Iskald og deres nye skive, som er deres andre fullengde plate. Medberegnet EP CD-platen "Northeren Twilight" (2006) har det nordnorske black metal bandet allerede tre gode utgivelser på samvittigheten. Produktiviteten og utgivelseshyppigheten er det ingenting å si på. Og som allerede antydet så er musikken til Iskald god. God, men ikke spesielt vågal i uttrykk og idéer. Lyd og melodisk låtkonstruksjon er brygget på velkjente oppskrifter. Det samme med vokalen som har denne gutturalgrimme gryntingen og det mange vil kalle et (is)kaldt uttrykk. Godt utført, men uten særlig dynamisk særpreg og variasjon, som slike utgivelser som "Revelation Of Reckoning Day" egentlig er avhengig av for å skille seg ut fra en mengde norske black metal plater gjennom en lang rekke år.

Melodisk har Iskald et godt grep om de fengende stemningsflytende melodilinjene, som flott finner sin plass i låtene. Vokalen samkjører også godt med det melodiske og fremmer fint en atmosfærisk stemning i låtene, som vi gjerne kan kalle isnende kald…

Iskald byr også på gode overganger i låtmaterialet, selv om noen av de tekniske partiene hvor bandet åpenbart ønsker å vise musikalske og instrumentaliske ferdigheter, oppleves som mer i veien enn som en naturlig del av låta.

Plata byr også på partier med kald keyboardsfærisk musikk uten at dette verken hever eller svekker opplevelsen av skiva som helhet. Slike mellomspill hører ofte hjemme på black metal plater og her er Iskald verken mer kreative, bedre eller dårlige enn andre band.

Platas sterke side er likevel helheten og jevnheten, tross noen skjønnsflekker her og der. Lyden er strålende klar og klassisk black metal om enn noe forutsigbar og dermed litt kjedelig. Det blir litt slik at man synes å ha hørt mye av det samme tidligere. Dette gjelder også låtene og måten de er oppbygd, hvordan de uttrykkes rent rytmisk, melodisk og den brutale råheten i dem. En udelt positiv egenskap ved den nye skiva er at bandet har med et par sanger med norsk tekst. Selv liker jeg spesielt godt avslutningslåta "Dommedag".

Har så tiden løpt fra Iskald? På en måte har den det. Neste skive må by på nye elementer som får lytterne til å droppe kjeven og sperre øynene opp. Jeg kunne nevnt plater fra undergrunnen i utlandet som har maktet å få meg til å gjøre nettopp dette den siste tiden.

Iskald får meg ikke til å juble uhemmet etter å ha tilbrakt en del tid med "Revelations Of Reckoning Day". Men det er ikke så veldig mye om å gjøre og jeg ser ikke bort fra at det kan skje neste gang. Og neste gang blir antakelig allerede neste år om de dyktige nordlendingene fortsetter å være like produktive framover som de har vært til nå.


AJ Blisten

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.