Puls 20.10.08


St.Thomas & Diverse Artister
St.Thomas
Racing Junior/ Universal

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på St.Thomas & Diverse Artister - St.Thomas (Kelkoo)

Søk etter St.Thomas & Diverse Artister: St.Thomas på Amazon.com


Les også

Saint Thomas er død (11.09.07)

Saint Thomas rocka for de få (22.09.05)

Saint Thomas: Children Of The New Brigade (25.08.05)

Saint Thomas er her igjen (22.08.05)

Lunt og lugnt med St. Thomas (06.02.04)

St. Thomas på Rockefeller i kveld (04.02.04)

St. Thomas: Let´s Grow Together (11.01.04)

St Thomas: Hey Harmony (21.03.03)

HGH: Seb's Hotel (26.02.03)

St. Thomas: A Long Long Time EP (04.02.03)

St. Thomas til sjenerende leven (31.08.01)

St.Thomas: I`m Coming Home (22.08.01)

St Thomas: The Cornerman EP (06.06.01)

Norsk musikk for eksport! (03.05.01)

St. Thomas til Roskilde (05.04.01)

St. Thomas: Mysterious Walks (11.10.00)KalenderDiverse Artister: St. Thomas

Rett etter ettårsdagen for St.Thomas’ bortgang slipper plateselskapet Racing Junior en magisk minneboks inneholdende de største skattene artisten skapte i løpet av sitt knappe tiår i rampelyset. Den er rett og slett rørende fullkommen.

Thomas Hansen, født 13.februar 1976, fotballentusiast og brevdue som etter gjennombruddet i 2000 ble kjent under artistnavnet St.Thomas. Hele sju studioalbum, fire EP'er, live-album og omfattende konsertvirksomhet; alt i løpet av åtte år. Og nå er altså den mest imponerende epilogen her, i form av uutgitte demoversjoner av kjente og ukjente låter, dokumentarer, musikkvideoer, biografi og hele to cd'er fylt med glimrende cover-versjoner av den fargerike melodimesterens materiale.

På mange måter blir også denne anmeldelsen en slags epilog, da anmeldelsesformatet neppe kan yte full rettferdighet til verken opphavsmann eller de mange medvirkende artistene. Artistnavnet innbyr da også til ettertenksomhet, og med minneboksen i hånden kommer jeg til å tenke på den her til lands mindre kjente St.Antonio som ligger innmuret i en kirke i den italienske byen Padova. Dette er neppe rette anledning for religiøse analogier, men det er til ham folk kommer når det er noe de har mistet. Helgenen for de tapte ting. He preached eloquently to the poor and the rich alike, and was never afraid to speak out to those in authority. He is also known as the wonder-worker.

Lignende ord er blitt brukt om vår egen "helgen", om enn ikke i like religiøse ordelag. St.Thomas' eventyr var i sannhet et typisk norsk eventyr, om en helt vanlig fyr som gjorde det usedvanlige; som en dag plukket opp en gitar og tryllet seg inn i hjertene til halve kongeriket. Som sprengte grensene for hva som betraktes som akseptabel produksjon såvel som sceneopptredener, og som etterhvert skulle stille seg lagelig til for journalistiske hogg med den samme grensesprengende livsførselen. I alle fall i Norge. Utenlands fortsatte superlativene å synge også etter sisteplata ”There’s Only One of Me” (2006).

Det endte ikke godt. Derfor er det først og fremst det tapte jeg tenker på når jeg hører Ane Bruns åpning på den ene av de to cover-cd'ene. Ikke bare er fremførelsen av Falling Down fenomenalt god; den fremhever også at bildet av Hansen som lyrisk enkel låtskriver ikke alltid er like dekkende. For han glimtet til også på ordfronten. Og når det skjedde, oppsto gjerne noe helt uforklarlig magisk, som på den enkle balladen Walk With Me, her fremført av både Ai Phoenix og Herman Dune. Coverversjonene er så respektfullt utført, så til tider utfordrende, utfyllende og utmattende at jeg får tårer i øynene.

Uendelig vakkert er det også at Tom Mathisen, som Hansen selv likte å parodiere, synger med Brødrene Lövenstierne på sangen New Apartment. Tables have indeed turned. Og mens smilet breier seg ynder Bjølsen Valsemølle seg innpå med en suveren versjon av Cornerman; sangen som gjorde St.Thomas' kjent for de av oss som aldri hadde hørt om Bergens-bandet Emily Lang, langt mindre deltatt på det beryktede Quart-nachspielet i 1999. To av Thomas' turnévenner, Alexander Lindbäck fra Seven Doors Hotel og legendariske Petter Pogo, gjør skikkelig stas på den fantastisk fengende Like The Byrds: Vi var mange som klødde oss i hodet da denne ble plassert skjult på slutten av "Children of the New Brigade". Nå stråler den.

Det samme gjør Moviestar fra "There's Only One of Me", herlig fremført av Hansens siste backingband The Captain & Me. Nevnes må også Einar Stenseng & Paal Flaatas innsats for ståpelsen på Oh I have left the ground, og Peter Ebbtides bare og aldeles nydelige tolkning av Born Again. Tidligere medmusikanter, venner og verdige cover-artister fyller de to hyllestplatene med trofulle og talentrike tolkninger. Lambchop, Mercury Revs Grasshopper, Poor Rich Ones og Sivert Høyem. Ila Auto, Merry November og A Boy Named Sue. I alt tjueseks artister har vært i studio for å hylle den tapre cowboyen.

I tillegg til dette får du altså en liten bok; biografien Kåntri og Western skrevet av Reidar A. Eik. Eik forteller musikkeventyret, som ikke bare var et eventyr, med nøkternhet og varme. Du får uutgitte demoversjoner av kjent og ukjent materiale og en etterlengtet Best of med noen utvilsomme fellesfavoritter. Og du får vondt i sjela, særlig når du bivåner Lydverkets dokumentar "Be cool, Be nice" og vet at hovedpersonen ikke er mer. Det samme ufravikelige faktum preger opplevelsen av de hysterisk morsomme musikkvideoene artisten lagde. Du vil smile deg til tårer.

Dette er intet mindre enn en praktutgivelse, det nærmeste du kommer en virkelig kanonisering i norsk musikkliv. Og selv om enkelte ting er og forblir borte, er utgivelsen til minne om St.Thomas et stødig og udødelig manifest, en verdig påminnelse om en melodimaker som uten filter og med utrettelig mot skapte små og store musikkmirakler.

Salgsinntektene fra minneboksen går uavkortet til St.Thomas' minnefonds arbeid for å hjelpe barn og unge som sliter med rus og psykiske problemer. Den koster bare to hundre kroner.

www.stthomas-minnefond.no


Ingrid Ovedie Volden

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.