Puls 24.09.08


GATAS PARLAMENT: Gratis musikk til folket?
Tips noen om denne saken


Les også

Killhim.nu-saken henlagt. (24.03.05)

Gatas Parlament: Holdning Over Underholdning (13.05.02)

Elling i Gatas Parlament: - Ikke simpelt tjueri! (10.05.02)

Rønsen; hvordan kan du gjøre Gatas Parlament til syndebukker?! (06.05.02)

Evig eies kun det teipte: Saken om Gatas Parlament og Steely Dan (03.05.02)

Gatas Parlament hetsa krompen (23.12.00)

Diverse Artister: ScandalNavia (11.10.00)

Hip Hop DON'T Stop (23.09.00)KalenderGratis, sier Gatas Parlament. Men er det sant? Og er det lurt?

Gatas Parlament har helt rett i at platesalg er gammeldags. Men gjør de lurt i å legge muskken sin ut til fri nedlasting på thepiratebay.org?

Det var Timbuktu som starta trenden for noen dager siden, og han fikk i går altså entusiastisk følge av Gatas Parlament. Så kan du spørre om ikke mange har lagt ut musikken sin til fri nedlasting før - for eksempel Radiohead? Det er riktig, men forskjellen heter

thepiratebay.org

Piratebay er utpekt som hovedfiende av den organiserte musikkbindustrien, det som før het platebransjen. Den innrømmer å ha sovet i timen i alt for mange år, men er nå faktisk godt i gang med å selge musikk i nedlastbar form. Du skal vel nå leite ganske godt og lenge for å finne et spor eller et album du ikke kan handle på legalt vis - på nettet.

På den bakgrunnen er det ikke veldig vanskelig å forstå at de ikke elsker piratebay - ei nettside der hele idéen er å gjøre det uten at artistene og deres selskap får betalt.

Musikkindustrien og de fleste artistene kaller det reint tjuveri. Gatas Parlament har lenge vært av en helt annen oppfatning, så sånn sett er det ikke overraskende at de blir første norske band som frivillig befinner seg på piratsida.

Når Gatas Parlament sier og gjør noe offentlig, er det all mulig grunn til å tro det ligger ideologiske motiver bak. Det er befriende med denne typen artister, som ikke legger skjul på at de ser andre meninger med livet enn å tjene penger og ha det gøy.

Men det må være lov å stille spørsmål, også ved det ideologiske. Det Gatas Parlament og Timbuktu faktisk gjør, er å frigjøre musikken fra markedet. Går det som de vil, er ikke musikk lenger en vare.

Gatas Parlament vil helt sikkert mene dette er et langt og godt skritt på veien mot det klasseløse samfunn - der folk yter etter evne og får etter behov, og der masseproduksjonen er utvikla til et så fantastisk nivå at det meste er gratis.

Dette er et synspunkt jeg grunnleggende sett har sans for. Men som venstreradikaler vil jeg tillate meg å spørre om det er fornuftig at nettopp musikk er noe av det første som tar veien ut av markedet. Ville det ikke, i samfunnsmessig betydning, vært mer fornuftig for eksempel å forlange gratis brød, melk og kollektivtransport?

Nå vil Gatas Parlament helt sikkert innvende at de jo ikke er verken bakere eller vognførere, og at det de kan gjøre noe med faktisk er prisen på musikk. Det har de helt rett i, men da kommer neste spørsmål - for det er jo ikke slik at musikken blir "gratis"; heller ikke Fet:Gatas Parlament mener det:

Til NRKs Kulturnytt antyder de "statlige penger" som en mulighet. Og da blir det i hvert fall relevant å trekke inn bakere og t-baneførere. Jeg vil heller at Staten skal sponse folks daglige brød enn deres musikk, om jeg først må velge - og foreløpig må jeg jo det. Ja, jeg ville faktisk foretrekke at Staten ga vekk halvparten av oljefondet til jordas fordømte, framfor at det offentlige skal sponse Gatas Parlament.

Dessuten er det sånn at profesjonelle musikere må ha noe å leve av (ja, jeg forutsetter altså fortsatt at vi befinner oss i kapitalismen). Hvor får de innektene sine fra, når de ikke lenger kan selge resultatet av de hundrevis av timene de har lagt ned i studio?

Svaret er opplagt: Konsertbilletter. Resultatet av det har vi allerede sett, i form av skyhøy prisstigning til pop- og rockkonserter. Og det er da jeg spør med Mikael Wiehe og Joachim Thåström: Er ni aldeles säkra på det?

Er det helt sikkert at det kult for publikum å betale tre ganger så mye for å se én gig, istedenfor å betale noen kroner for den innspillinga du blir eier av til evig tid?

Når jeg sier "noen kroner", er uttrykket faktisk valgt med omhu. Vanlig pris for nedlasting av et album i dag, ligger nominelt på nivå med prisen på et album den gang CD'en ble lansert, litt før midten av 80-tallet - og det har faktisk skjedd noe med lønningene siden den gang.

Når alt dette er sagt, skal det også sies at det selvfølgelig står Gatas Parlament og alle andre artister fritt å gi gaver til fansen. Det blir helt sikkert satt pris på.

Jeg er bare av den oppfatning at både musikere og musikkelskere i lengden vil stå seg på en ordning der musikk har en naturlig pris. Så kan vi diskutere hva som er "naturlig" - jeg har for eksempel et klart inntrykk av at distributørene på den digitale motorveien, bompengeinnkreverne, i dag tar seg alt for godt betalt - men svaret er med stor sikkerhet ikke "gratis".


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind