Puls 21.04.08


PRINCE: En mann man ikke kødder med.
Tips noen om denne saken


Les også

Prince med nytt album 7. September, eksklusivt på Tidal. (18.08.15)

Prince: "I only want 2 C U dancing in the Bergen Rain"! (19.10.10)

Prince: 20Ten (09.07.10)

Roskilde 2010: Prince: Sjeldent, men flott syn (06.07.10)

Prince lager fotballsang! (27.01.10)

PRINCE - Back 2 the 80's! (26.03.09)

PRINCE – Er alle gode ting 3? (25.03.09)

NAME - Weird is the new cool (09.01.09)

Prince: "21 Nights" - Nytt livealbum + Ny bok (28.10.08)

Norge i Prince-harmoni! (16.06.08)

Prince - I krig med seg selv! (07.11.07)

Oohhh Funky London! (08.08.07)

Prince: Planet Earth (17.07.07)

Prince får pepper for å gi bort musikk (30.06.07)

Prince klar med nytt album (13.06.07)

Prince rocker SuperBowl! (30.01.07)

Prince: Viva Las Vegas! (15.11.06)

Prince: 3121 (02.05.06)

Prince: Musicology (12.05.04)

Prince på Napster (04.04.01)

Prince støtter Napster (10.08.00)

Prince blir Prince igjen (18.05.00)

Prince: Rave Un2 The Joy Fantastic (07.12.99)

...produced by Prince... (19.10.99)

Prince: The Vault... Old Friends 4 Sale (20.08.99)KalenderHvordan kunne Christer Falck
ta så feil av Prince?

Jeg syns oppriktig synd på Christer Falck. Men kan det komme som noen overraskelse at Prince og organisasjonen rundt ham kan opptre en smule sært?

Prince fyller 50 i år, en hendelse plateprodusent Christer Falck ønsker å markere så det virkelig gir gjenlyd. Om jeg ikke har misforstått, har de fleste norske artister mellom 14 og 70 blitt invitert til å gjøre sin Prince-cover.

Mange forbinder Falck utelukkende med "My Boobs Are OK", men det er et helt feil bilde av mannen. Christer Falck er fan på sin hals - ikke bare av Prince, men i det hele tatt av hva han sjøl mener er god musikk. Puppepop er unntaket i hans katalog, ikke regelen. Om det fins en ærlig og oppriktig representant for indie-pop/rock i det norske plateselskapslandskapet - ja, så er det Christer Falck.

Men nå tyder ting og tang på at han kan gå skikkelig på trynet. Og det er dette som overrasker meg, at det er nettopp Christer Falck som ikke har gjort hjemmeleksa si.

Under Falcks økonomiske og administrative ledelse, har et titalls norske artister vært i studio for å gjøre coverversjoner av Prince-låter. Og vi snakker penger; selveste Kringkastingsorkesteret - KORK - er involvert! Musikerforbundets medlemmer spiller ikke for knapper og glansbilder, men etter tariff.

Til NRKs Kulturnytt sier Christer Falck at han har sjekka rettighetene, og fått "beskjed om" at så lenge det handler om "streite coverversjoner", så er det bare å kjøre på.

Dette kan låte tilforlatelig, og er i og for seg i tråd med normal praksis. Forutsatt at Håkan Hellström er medlem av det svenske TONO (STIM), kan den som vil gjøre en cover av "Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg" nøye seg med å holde tett kontakt med TONO i Norge - organisasjonen som forvalter rettighetene til tekstforfattere og komponister.

Gjøres det derimot vesentlige endringer i sangen, for eksempel av tekstmessig art, så er det artistens forlag, og til sjuende og sist artisten sjøl, som må gi sitt samtykke.

Det er her jeg begynner å stusse, for veit ikke alle at Prince er en notorisk særing? Jeg mener; om én mann her i verden skulle ønske å stoppe en bursdagshyllest til seg sjøl...? Jo, jeg trur kanskje jeg ville holdt en knapp på Prince.

Og dette føler jeg meg temmelig sikker på: Før man drar hauger og lass av artister inn i studio, bør man ha innhenta skriftlig garanti fra opphavsmannen som bevis på at dette er i orden.

Tar jeg forresten feil, om jeg mener å huske at noe av det samme for noen år siden skjedde med Tylden & Cos utgivelse av Bob Marley i norske musikeres tapning?

For de involverte musikerne er dette sikkert til å leve med; de har ikke akkurat brukt livet sitt på å gjøre en Prince-cover. Christer Falck har nok dessverre grunn til å se atskillig mørkere på situasjonen. Om avslaget fra Prince opprettholdes, handler dette om å gå så økonomisk på snørra at neste bolig nødvendigvis må inkludere teltplugger.

Vi får alle håpe dette ordner seg, men nok en gang får vi bevist at man ikke kan leve av idealisme aleine - i hvert fall ikke i musikkbransjen. Bare spør diverse festivalarrangører & diverse musikkavisredaktører & diverse plateselskapsdirektører. Ingen nevnt, ingen glemt.

I påvente av rettens kjennelse, kan jo Christer Falck kose seg med Prince-originaler - som for eksempel "The Rest Of My Life", "My Little Pill", "Why You Wanna Treat Me So Bad". Eller kanskje "Escape".


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind