Puls 09.04.08


TOMMELEN OPP? Ikke akkurat. På Free Record Shop er det slutt med platesalg.
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderRecords for free!

Før det blir skoleferie 2008, er det blitt umulig å kjøpe CDer i Bodø. En gang i verden tok Free Record Shop styringa i byen, og nå har kjeden bestemt seg for å konsentrere seg om dataspill - i den grad at de rett og slett setter en strek over alt som heter platesalg. Krise? På ingen måte.

Det er lett å gjøre seg morsom på den liberalistiske kapitalismens vegne. Free Record Shop ble jo nemlig til gjennom konkurranse på det såkalt frie markedet - en gang i beinhard kamp mot Akers Mic (om noen husker den kjeden; den første som solgte CDer i Norge, styrt av den gang visjonære Trond Vikborg).

Fri konkurranse? Som det het i en svensk sang fra det tidlige 70-tall: "Sådan är kapitalismen". I virkelighetens verden er alle kapitalister ute etter monopol. Og da går det som i Bodø. Når monopolisten har fått det som han vil, kan han også innrette seg som han vil.

Men dette er altså ingen krise. De som føler seg støtt av utviklinga, er gått ut på dato (og med tid og stunder dukker det ganske sikkert opp et antikvariat i Bodø).

Tida for musikk som noe konkret du kan holde i hånda er forbi.

De siste åra har jeg hatt gleden av å skrive en årsoppsummering for Kunnskapsforlagets leksikon. I årets utgave står bl.a. følgende å lese:

"2007 ble året da den digitale revolusjonen hva distribusjon av musikk angår, var nær ved å bli fullført ... Nå er det ikke lenger noen som 'spår' CDens død. Ved utgangen av året er påstanden et etablert faktum i alle deler av musikkbransjen. Fra nå av er det salg over internett og nedlasting til PC/mobiltelefon som gjelder."

Jeg så til min overraskelse at et par kommentatorer i toneangivende media rundt årsskiftet mente at "krisa i platebransjen er sterkt overdrevet". Så er altså ikke tilfelle. Krisa i platebransjen er total og irreversibel. Det fins ingen vei tilbake til håndfaste "plater".

Og dette er altså ingen krise. Tvert imot: Musikk har aldri vært verken billigere eller lettere tilgjengelig for publikum enn i dag - og nå tyder all statistikk faktisk på at det musikkelskende publikum har skjønt at det ganske selvfølgelig er meningsløst at musikk skal være gratis. Salget av musikk - det legale - eksploderer over nett og mobil.

Hurra!

Så kan vi jo heller tillate seg å godte oss litt over at også dataspillbransjen sliter med ny teknologi. For hva møter deg, om du går inn på freerecordshop.no i dag?

"Kjære kunde!
Vi er inne i en kommersiell omstillingsprosess og vår nettbutikk er dessverre utilgjengelig for øyeblikket.
Vi beklager bryet, men vil være tilbake med nærmere informasjon om kun få dager. Alle ordre blir i mellomtiden behandlet på vanlig måte."

Men de ordrene omfatter altså ikke bestilling av musikk.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind