Puls 22.10.07


Roy Jacobsen
Marions Slør
Cappelen

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderRoy Jacobsen: Marions Slør

Hvilke utfordringer vil det flerkulturelle Europa, som Norge heldigvis er en del av, stille oss overfor i framtida? Kan det for eksempel hende at statens voldsapparat vil saboteres innenfra - av etniske årsaker?

Det er dette Roy Jacobsens nyeste roman i bunn og grunn handler om.

Diskusjonen om dette bare er en roman, og altså ikke en krimroman er for øvrig helt på jordet. Om jeg har forstått det rett, er det forfatteren sjøl som har bragt dette på bane, ved å forvalte en personlig skepsis mot krim som sjanger. Det hadde vært forståelig, om vi sto i møte med en forfatter som trenger eksponering. I Jacobsens tilfeller dette så avgjort ikke tilfelle, og problemstillinga blir således uforståelig.

"Marions Slør" er en helt streit kriminalfortelling, med litterære element og teknikk som utelukkende hører krimsjangeren til. Mer enn det: "Marions Slør" er en usedvanlig god krimroman.

Torgrim Eggens glimrende "Hilal", som toucher de samme temaene, er en roman. "Marions Slør" er en krimroman. Og det er da ikke noe nytt i krimhistoria at forfatteren også er en oppegående, politisk tenker?

Vi følger kriminalbetjent Marion. Hun er noen år yngre enn forfatteren, men hun er så avgjort sin fødselshjelpers røst. Ja, hun bor til og med samme sted, nordøst i hovedstaden. (Skeid har således vinni Tippeligaen et par år på rad, hvilket i hvert fall må være ei røverhistorie!) Det kan være flere gode grunner til at hun er kvinne, blant annet at det er populært med kvinnelige etterforskere i krimserier på tv, jamfør den aktuelle og usannsynlig vellykkede danske "Forbrytelsen".

Det oppstår spenning på flere plan med kvinner i aksjon. Erotikken er riktignok fraværende i "Marions Slør", men det er likevel noe med en kvinne. Og dette kan du være trygg på:

Marion vil dukke opp i flere bøker, og Marion vil bli å se på tv. Ane Dahl Torp går nok allerede og sikler, og denne rollen synes hun som skapt for. (Er det forresten aldri dagslys i kriminalpolitiets lokaler?)

Jeg glemte visst å si at den ytre handlinga dreier seg om en eller flere galninger som kutter hånda av sine ofre. Men i bunn og grunn er dette altså ei krimfortelling som handler om den flerkulturelle virkeligheten vi befinner oss i, og som vi kommer til å befinne oss neste trettidøgn - om vi liker det eller ei.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.