Puls 11.10.07


THOM YORKE: The smartest man in showbusiness?
Tips noen om denne saken


Les også

Roskilde '08: Innadvendte stjerner skuffer litt (04.07.08)

Radiohead med nyttårsgave til fansen (09.01.08)

Første Roskilde-band er offentliggjort (29.11.07)

Radiohead har fått platekontrakt (01.11.07)

Radiohead ut på veien til våren (20.10.07)

Radiohead: In Rainbows (15.10.07)

Nytt Radiohead album klart til nedlastning 10. oktober. (02.10.07)

Forsmak på nytt Radiohead-album (19.06.07)

Radiohead til København (21.03.06)

Kontraktløst Radiohead i studio (22.08.05)

Se Radiohead i England (14.05.03)

Radiohead avslører albumtittel (25.03.03)

Radiohead på Englands-turnè (17.03.03)

19-åring døde under Radiohead-konsert (24.08.01)

Radiohead med tre nye B-sider (01.08.01)

Radiohead som OL-musikk (02.07.01)

Radiohead med overraskende video (13.06.01)

Radiohead kommer 9. september (13.06.01)

Radiohead til Oslo i september? (08.06.01)

Radiohead: Amnesiac (27.05.01)

Radioheads første spillejobb 2001 (30.04.01)

Den komplette lålista på Radioheads 'Amnesiac' (01.03.01)

Radiohead + Lyttleton = sant (28.02.01)

Radiohead utsatt til juni (21.12.00)

Radiohead med nytt album til våren (12.12.00)

Nytt Thom Yorke-utfall mot Blair (30.10.00)

Radiohead: Kid A (11.10.00)

Radioheads nye album dras tilbake (03.10.00)

Radiohead kritiske til Napster-dom (31.07.00)

Radiohead på veien (25.04.00)

Radiohead kommer ikke til Skandinavia (22.03.00)

MI5 ga FBI Lennons mappe (21.02.00)

Ny Radiohead-låt - live (15.06.99)

Radiohead lager filmmusikk (04.06.99)

Ny Radiohead-skive før jul (18.02.99)KalenderRadiohead-revolusjonen

Når Radiohead sparker plateselskapet sitt, og tar alle penga sjøl - da blir det debatt. Mange snakker om "revolusjon". Og revolusjonen er, som formann Mao sa, ikke noe teselskap. Folk mener i hytt og pine om det inntrufne, og dette er et forsøk på en liten loftsrydning.

Det mest basale først: CD'en er død. Det låter banalt i dag. Men jeg husker hvor mange som rista på hodet da jeg i år 2000 anmeldte U2 - og spådde at deres neste album ville komme som mp3-singler, og deretter kanskje samles i et "album".

Undertegnede er invitert til et seminar platebransjen holder i Stavanger i slutten av måneden, og tittelen på mitt bidrag har bransjen sjøl forbilledlig bestemt: "D.O.A - Dead On Arrival".

Ja, alle har nå skjønt at CD'ens tidsalder aldri kom til å strekke seg over mer enn drøyt 20 år.

Det kan være verdt å stoppe opp omkring dette faktum, og minnes at anmelder-veteranen Tom Skjeklesæther den gang, tidlig på 80-tallet, spådde at CD ville være et format som bare ville være brukandes for de aller største artistene...

Sagt på en annen måte: Det går fort i svingene. (Og vi noterer i parantes at den samme Skjeklesæther i samtale med Dagsavisens Bernt Erik Pedersen i NRK P2 i går presterte å få en Radiohead-debatt til å bli en diskusjon om hvorvidt Skjeklesæther har egen/eier-interesser i CD-salg... Vi setter det på kontoen for mer obskure utskeielser, og om Tom S. har rett i at han ikke har eierinteresser i Norskamerikaner - da er det definitivt Pedersen som skal lastes.)

Paranteser til side: Alt tyder på at Radiohead har gjennomført en revolusjon. Det vil si; Prince var vel strengt tatt først ute, selv om han gjorde det i litt andre former.

Men, post "In Rainbows": Hvilken stor artist, som er ute av sitt kontraktsforhold til et plateselskap - vil finne på å gi ut ei "normal" plate? Og i fortsettelse: Hvilken etablert artist med hodet på rett plass vil finne på å forlenge sin kontrakt?

Sannheten er at etter 10. oktober 2007, er alle de store artistene det som i fotballen kalles "Bosman-spillere". Idet kontraktstida er over, kan aktøren gjøre som han eller hun vil. Melde overgang etter eget forgodtbefinnende, hvilket vil si til seg sjøl.

Det er forresten ikke bare Prince - han la sitt aktuelle album gratis inn i en britisk taboloidavis - som har gått utradisjonelle veier før Radiohead. De foreløpig siste utgivelsene fra Paul McCartney og Joni Mitchell, selges i USA ikke i platebutikker - men i Starbucks-kjeden. Salget skal altså framprovoseres som bieffekt av å ta en kopp kaffe.

Men der CD'en fikk en levetid på 25 år, der vil Prince/McCartney/Mitchell-metoden forbli en Prince/McCartney/Mitchell-metode. En forretningsidé av meget kortvarig verdi.

Tida for salg av musikk i konkrete, håndfaste enheter er over. Utgivelsen av"In Rainbows" markerer at CD/vinyl-salg er ensbetydende med salg til samlere og spesielt interesserte. Utsalgssted: Antikvariater og platemesser.

Blant de "spesielt interesserte" finner vi hardcore-fansen, som får sitt av Radiohead - i form av en Deluxe-box inneholdende "In Rainbows" i vinyl/cd-format + trykt materiale.

Thom Yorke og hans band vil også i framtida ha til salt i maten og vel så det. Dels ved at folk kjøper sånne "deluxe"-saker, selv om framtidas artister må finne andre typer sukkertøy - rett og slett fordi fansen i morgen ikke eier verken plate- eller CD-spiller. Dels ved at markedet gladelig og helt frivillig finner seg i å betale rundt omkring hundrelappen for et "album".

Ja, til og med det uttrykket - album - er historie. Om jeg hadde vært Keith Richards, Bob Dylan eller Paul McCartney, ville jeg spandert på meg en ekstra dyr champagne for å feire: De innleda æraen med rock-album, men ikke nok med det. De avslutta den også!

Er så denne utviklinga noe som utelukkende berører de mest kjente og populære artistene? Nei. Når Beyonce ikke lenger kan selge plater, da kan heller ikke 11 år gamle pop-talenter forvente å selge plater svimlende 10 år fram i tid.

Men hvordan skal de tjene penger? Den som debuterer, har jo ingen "deluxe"-samling å friste med. Svaret ligger i konsertene. Med den selvfølgelige følge at de kommer til å bli mye, mye dyrere. Du fikk Metallica for 500 kroner i sommer. Glem det, eller gjem det som et nostalgisk minne.

Skal musikk, med unntak av live-formatet, være gratis? Personlig syns jeg credoet fra Det Kommunistiske Manifest har mye for seg: "Fra enhver etter evne, til enhver etter behov."

Men - før vi kommer så langt - er det helt sikkert at musikken står først i køen? Hadde det ikke vært bedre om vann og brød var gratis?


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind