Puls 17.04.07


TRINE SKEI GRANDE: På hodeløs stemmejakt.
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderLovlig fildeling til 0 kroner?

Det tillegges Venstre-kjempen Halfdan Hegtun å ha uttalt at hans nabo også var Venstre-mann, og at de således sto langt fra hverandre i politisk forstand. Det må være tidenes paradoks at dette partiet nå har samla seg om at "gratis" fildeling på nettet skal være en helt lovlig aktivitet.

Partiet hevder i sitt vedtak at dagens praksis gjør en hel generasjon ungdommer til lovbrytere. Dette er det noe sant i, men mest usant.

Det er sant i den forstand at musikkindustriens mangeårige vegring for å ta den nye teknologien på alvor - i praksis se den som en venn, ikke som en fiende - vitterlig har oppdratt en generasjon musikkinteressert ungdom til å tro at musikk er gratis.

Påstanden er likevel usann. Hvorfor? Fordi nettbrukere på jakt etter musikk nå har mulighet til å ha gjøre en rettferdig handel på lik linje med de som fortsatt velger platebutikken.

I lystig lag har undertegnede, både av politiske og personlige årsaker, ofte tatt til orde for "det pengeløse samfunn". Det er enkelt å argumentere for at helt vesentlige ting i menneskenes liv, som for eksempel skolegang, skal være gratis - eller mer presist uttrykt; betalt av staten. (Skolen er jo ikke gratis, selv om Kristin Halvorsen betaler regninga.)

Men at Venstre, dette småkapitalistenes viktigste talerør, skal gå inn for å fjerne nettopp musikken fra markedet - det henger virkelig ikke på greip.

Nestleder Trine Skei Grande uttaler til NRK at partiet hennes ikke på noen måte er for å fjerne livsgrunnlaget fra musikere og opphavsmenn. På spørsmål om hvordan i all verden hun skal sikre disse gruppenes livsgrunnlag, all den tid deres produkt skal være gratis - se, det har hun intet svar på. Annet enn reint babbel om "internasjonale initiativ".

Så kom igjen da, Skei Grande! Med de internasjonale løsningene dine. Partiet ditt er jo så pass lite internasjonalt at dere ikke en gang er for EU - så skal dere altså lage en verdensomspennende, juridisk bindende ordning for opphavsrett til poplåter...?!

Et fond, kanskje? I FN-regi? Som deler ut penger til artistene, komponistene og tekstforfatterne ut fra antall nedlastinger/dokumenterte fildelinger?

Musikkindustrien gjorde en historisk bommert for 10 år siden, den gang opplyst ungdom skjønte at det var blitt mulig å dele ting som lå på nettet - uten å betale for det. Men reklamerer ikke Telenor nå med et abonnement som gir deg rett til 700.000 låter? Til en pris av 7 norske kroner per stykk?

Det ville bli dyrt å kjøpe alt som lå tilgjengelig, men sånn opptrer man vel heller ikke i en tradisjonell platebutikk? Når kjøpte DU din siste plate med panfløyte-hits?

Og musikk er ikke dyrt! Dette er et faktum som glemmes i debatten om hva som skal være lovlig og hva som skal være ulovlig.

Er det dyrt å betale det samme for et evigvarende album med U2, som du gjør for å få en liten pizza på døra?

Er det dyrt å betale tre kroner mindre for den nyeste singelen til Madrugada, enn hva du legger på disken for å få deg tyggegummi?

Og hva det reint juridiske angår. Det er i dag ulovlig å laste ned opphavsrettsbeskytta musikk uten å betale for det. Venstre mener det blir mindre ulovlig fordi "en hel generasjon gjør det". Mener Venstre det samme om hjemmebrent eller spritsmugling? Eller om å kjøre bil for fort? Eller om å snyte på skatten? Eller å betale polske bygningsarbeidere 19 kroner timen?

Alle disse lovbruddene er det jo vitterlig mange som begår. Men burde de av den grunn strykes fra forbudslista?

Forsvinner musikken om publikum slutter å betale for den? Nei, sannsynligvis ikke. Men husk at også Johann Sebastian Bach var ansatt hos en eller annen fyrste for å komponere sine trudelutter. Og når jobba DU sist gang fullstendig frivillig uten å få lønn?

Er det da rimelig at musikerne skal gjøre det?

Man må vel egentlig være delegat på Venstres landsmøte for å forstå det. Og siden andelen av det norske folk som deltar på dette partiets landsmøter er som den er, tror jeg både artister og den framtidsretta delen av musikkindustrien kan sove godt.

Folk flest kommer nemlig etter hvert til å forstå at musikk er verdt å betale for - hva enten de vil abonnere på Beatles-katalogen eller skaffe seg tilgang til den nyeste sangen til Shakira.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind