Puls 07.02.07


THE BEATLES: Ikke på lista til Hallgrim Berg.
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderHallgrim Bergs uforstand

Ville "The White Album" med The Beatles blitt handla inn av Norsk Kulturråd og dets innkjøpsordningskomité - om The Fab Four var av norsk ætt, mener jeg? Nei. Fordi coveret var for dårlig.

Hallgrim Berg var for et tiår siden framtredende kulturpolitiker for Høyre. Han er også en habil utøver på folkemusikkens område. Derfor sitter han nå i Norsk Kulturråd. Som medlem i den komitéen som velger ut musikk det offentlige skal kjøpe inn til bibliotekene, bruker han etter sigende "15-20 minutter på hver eneste norsk plate som blir gitt ut".

Men nå har han alvorlig trøbbel med utvelgelsen sin. Han finner nemlig ikke noe vettug informasjon i omslagene. Spesielt gjelder dette elektronika- og jazz-utgivelser.

Tenk det: Hallgrim Berg - selveste - får ei plate gratis tilsendt i posten, og så finner han ikke umiddelbart ut hva slags musikk den inneholder, bare ved å kikke på coveret!

På direkte spørsmål fra NRKs Her og nå, svarer han rett ut at om han må velge mellom to plater der den ene gir "forstand og bakgrunnsinformasjon" i coveret, og den andre er "uforståelig" - ja, da vil han selvfølgelig velge den som gir forstand og bakgrunnsinformasjon!

Som Rolv Wesenlund sa i sin tid som hele landets feriebiskop: - Skal vi gjenta det sammen, dere!?

Med stor glede forfattes disse linjer til tonene av hva vi liker å benevne som "The White Album" med The Beatles. Strengt tatt har albumet ingen tittel. Det står ingenting på det. Slo man opp det som i 1968 var et dobbelalbum i vinyl, finner man sangenes tittel i lyst grått - så å si uleselig.

Her er med andre ord ikke mye som kan gi verken forstand eller bakgrunnsinformasjon. Men er musikken bra!?

Uten å kjenne Hallgrim Berg godt, har jeg alltid oppfatta han som en av våre mest oppgeånde kulturpolitikere. Men nå må noen av hans foresatte - og da snakker vi vel kanskje i første omgang om kulturminister Trond Giske? - kalle ham inn på teppet. Vi kan rett og slett ikke holde oss med en mann med ansvar for det offentliges musikkinnkjøp som mener coverdesignet skal være avgjørende for hvor hans stemme havner.

Det er Hallgrim Bergs plikt å høre på musikken. Så får han faktisk la publikum avgjøre om de vil ha omslag med store bokstaver og fete typer, eller mer hemmelige uttrykk. Jeg tror det for eksempel er en grunn til at Motorpsycho konsekvent har valgt Kim Hjortøy som coverdesigner, mannen som like konsekvent lager omslagene for Rune Grammofon.

Dette handler om et kunstnerisk uttrykk. Disse omslagene er altså ikke utforma slik fordi avsenderne ønsker at publikum ikke skal få "forstand og bakgrunnsinformasjon". Det er omvendt, Berg! Omvendt!


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind