Puls 25.11.06


IN FLAMES: Puls tok en prat med Peter Iwers. Foto: Odd Inge Rand.


In Flames

Tips noen om denne saken


Les også

Oslo Live: In Flames med sprek feriemodus (15.07.10)

In Flames i full fyr (01.11.08)

The Unholy Alliance: Svensk seier i decibelmaraton (19.11.06)

In Flames: Metaltronen er i sikte (13.03.06)

Clayman ruler! (10.10.00)KalenderIn Flames - svensker i skuddet

Svenskene i In Flames er i skuddet som aldri før. Hyppige plateslipp og omfattende turneer har ført bandet høyt opp på salgslistene i store deler av verden, og det er vel ingenting som tyder på at suksessen vil stoppe her. I disse dager er In Flames på Europa- turné sammen med Thine Eyes Bleed, Lamb of God, Children of Bodom og Slayer, en turné som går under det velklingende navnet "The Unholy Alliance". I forbindelse med deres konsert i Oslo Spektrum tok Puls en prat med bassist Peter Iwers om både fortiden, fremtiden og den pågående turneen.

Responsen så langt på denne turneen har vært meget bra. Det hele har gått over forventing, og vi er veldig fornøyde. Det har vært et par kvelder der vi har måttet kjempe litt ekstra for å få respons fra publikum, men på så og si sett alle konsertene har publikum vært med oss fra første tone, noe vi virkelig er takknemlig for.

Dere har jo turnert mye de siste årene, både alene og med andre band. Slayer, Testament, Iron Maiden og Sepultura er bare noen av banda dere har gjort konserter og turneer med. Betyr det mye for dere å få spille sammen med slike storheter, eller er dere mest fokusert på å gjøre en bra gig og turné selv?

Begge deler, egentlig. Vi har jo turnert en del med for eksempel Slayer tidligere, og har jo blitt kjent med de gutta etter hvert. Jeg er jo gammel Slayer- fan, så for meg har det vært morsomt å bli kjent med mine barndomshelter. Det er viktig for oss i bandet at vi kan ha en avslappet holdning til andre band når vi er på turné. Da er det mye lettere å gjøre en bra gig og holde fokus på de rette tingene.


IN FLAMES: Enormt bra liveband. Foto: Odd Inge Rand.

Kloke ord fra en etter hvert så rutinert musiker. For In Flames har holdt på noen år nå. Debut- skiva Lunar Strain kom ut i 1994 og banet vei for både dem selv og andre band fra Gøteborg- området. In Flames har siden den tid gått gjennom en kraftig utvikling, og synes å sprenge grenser for hver skive de gir ut. Hvordan ser da Peter på den videre utviklingen av bandet?

Ja, si det, godt spørsmål. Det er egentlig ikke noe vi tenker mye over. Når vi arbeider med en ny skive og nye låter setter vi oss bare ned å gjør det som faller oss naturlig, vi gjør vår greie rett og slett. Vi vil ikke prøve å presse noe frem som ikke er der, så det er vanskelig å si hvordan den neste skiva vil bli. Det som imidlertid er sikkert, er at In Flames alltid kommer til å utvikle seg, og vi kommer aldri til å gjøre to like skiver.

Med tanke på den store kommersielle suksessen dere har opplevd de siste årene, føler dere et stort press når dere skal gå i gang med en ny skive?

Ja, det er klart det er et press, det kommer man ikke utenom. Men det presset som vi føler kommer først og fremst fra oss selv, oss fem i bandet. Vi vil være fornøyd med de låtene vi skriver. Det må komme naturlig, det nytter ikke for oss å presse frem et riff eller en melodi. Så presset er der, men det kommer fra oss selv.

Plateselskapet deres da? Legger de mye føringer på hvilken retning dere skal ta?

Nei, ikke i det hele tatt. Vi har full kunstnerisk frihet fra Nuclear Blast. Det er alfa omega for oss - en nødvendighet. Denne friheten er også at av kriteriene når vi forhandler oss frem til ny kontrakt.

Beundringsverdig at det fortsatt finnes band som ikke rokker ved sine prinsipper og standpunkter. In Flames har jo helt klart gjort sin egen greie helt fra starten av, og videreutviklet denne sounden. Kombinasjonen av det harde og det melodiøse er nok det sterkeste kortet bandet har i ermet?

Definitivt. Denne kombinasjonen og det faktum at vi utvikler oss hele tiden er nok en av våre sterkeste sider. Vi er ikke et rett frem metal- band, vi henter elementer og inspirasjon fra all musikk. Det er nok en av grunnene til at vi når ut til så mange folk.

Dere har jo en stor og ung fanskare, og på den måten har dere blitt inngangsbilletten til metal for mange. Hvilke band var inngangsbillett til heavy musikk for deg?

En rekke band. Twisted Sister og Kiss var vel blant de første, deretter kom Def Lepard, Iron Maiden og Bon Jovi og så videre. Slayer var nok det bandet som fikk meg inn i den mer brutale musikken, så det var en rekke band som betydde mye for meg i den tiden.

Det er tydelig at 80- tallet har inspirert mange, og gutta i In Flames synes ikke å være noe unntak.

Jesper Strømblad, bandets gitarist og grunnlegger, har nå tatt seg en pause fra bandet. Inn har Niklas Engelin som spilte med bandet 1997- 1998, kommet. Det ha vært sparsommelig med informasjon om hva som skjer med Jesper nå. Kan du utdype situasjonen litt?

Det er egentlig ikke noen stor greie. Jesper har tatt en liten pause fra bandet en periode nå, men han vil være tilbake senest i begynnelsen av 2007, så det er egentlig ikke noe å lage en stor sak av. Grunnen til at vi har vært så sparsommelig med informasjon om hvorfor Jesper har tatt en pause, er at dette er noe som angår Jesper, og han får komme ut med mer utdypende informasjon om det når han føler seg klar.

Det var godt å få avklart i alle fall. Vi ønsker Jesper ”all the best”, og håper vi snart ser han tilbake på scenen med resten av bandet.

Bandet har jo holdt et høyt tempo i mange år nå, og har også oppnådd svært mye på denne tiden. Hva er det som driver bandet fremover? Hva er motivasjonen for å kontinuerlig spille inn skiver og turnere?

Vi har jo etter hvert skjønt at dette er noe som gir resultater. For hver skive vi gir ut og hver turné vi gjør, kommer det flere og flere og ser på oss. Folk kjøper skivene våre, og det er inspirerende. Det er moro å spille med alle disse forskjellige bandene, ja, i det hele tatt er det mange faktorer som stemmer. Hadde det vært motsatt, at vi reiste rundt med dalende besøkstall og skivene solgte dårlig, ville nok motivasjonen vært på et annet plan, helt klart. Vi kjører på, og så lenge det er artig ser vi ingen grunn til ikke å gjøre dette.

Det er jo et faktum at In Flames på mange måter har blitt som en jobb for dere, ikke bare en lidenskap. Har dere det fortsatt like artig i dag som dere hadde det de første årene?

I begynnelsen var jo alt veldig nytt og spennende, det var jo plasser og ting vi aldri hadde opplevd før, så det hele var jo, som sagt, litt mer spennende da enn det er i dag. På den andre side har vi mye mer erfaring i dag, og kan få mer ut av for eksempel en turné enn hva vi kunne tidligere når det kommer til det å oppleve ting på plasser vi er og så videre. Å dra på sightseeing eller se på en gammel katedral er noe vi kan finne på å gjøre i dag men som vi aldri gjorde de første årene vi holdt på, så det er klart, ting forandrer seg.

Snakk om å bryte ned forutinntatte illusjoner om hva band på turné egentlig gjør mens de venter på at konserten skal begynne. Jaja, sannheten måtte vel komme for en dag. Med dette kan jeg ikke annet enn å gi siste ordet til Peter Iwers, da min tilmålte tid er i ferd med å renne ut. Ordet er ditt Peter, noe du har lyst å dele med leserne av PULS?

Jeg vil bare takke så mye for at dere i Norge tar så varmt imot In Flames. Det er kjempetrivelig å være tilbake her, og håper vi kommer tilbake snart.

Det håper vi og. Tack så mycket til en snakkesalig og særdeles hyggelig Peter for intervjuet.


Marius Nilsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind